Jordliknande planet funnen kring närmaste stjärnan

Alfa CentauriAstronomer har hittat en jordliknande planet kring den stjärna, rättare sagt stjärnsystem, som ligger närmast vårt eget solsystem, Alfa Centauri. Systemet består av en dubbelstjärna med en tredje kompanjon lite längre ut från sin dubbelsystemet, Proxima Centauri.

Planeten ligger för nära sin sol/stjärna för att vara beboelig. Men det är naturligtvis uppseendeväckande och stort att hitta en jordliknande planet så nära. Och hittar man en brukar man hitta fler i samma stjärnsystem. Det är sånt här som kan få en att fundera på om vi ändå, trots allt, inte är ensamma i universum.

Alfa Centauri-systemet är på grund av sin belägenhet är inom SF-litteraturen ett mycket populärt stjärnsystem för planeter.  I Larry Nivens Known Space Universe ligger planeten Wunderland i systemet, spelet Alpha Centauri utspelas på planeten Chiron i systemet, i Star Trek och Doctor Who finns bebodda planeter där osv.

Häromdan hittades en annan sensationell planet. I ett stjärnsystem med fyra solar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Jordliknande planet funnen kring närmaste stjärnan”

Kommentarer inaktiverade.