Att skriva i kommentarsfält är ingen rättighet

Att begränsa skrivandet i kommentarsfälten har inget med yttrandefrihet att göra. Vem som helst har inte rätt att skriva vad som helst på min hemsida eller nån annans hemsida heller för den delen. Därför har jag regler för vad och hur man får skriva på min hemsida. Följer man inte dom så får man inte kommentera hos mig. Det är inte bar min rättighet att kunna göra så, utan det är också min skyldighet enligt svensk lagstiftning. Jag är ansvarig för allt innehåll på min sajt och min blogg. Jag har en skyldighet att se till att det följer svenska lag och en rättighet att välja vad och vem som får skriva kommentarer.

Detsamma gäller även på andra sajter och det är därför helt okej med att man inför ”captchas” som innebär att om du har viss aåsikter så får du kommentera, men har du andra åsikter så får du inte kommentera. Yttrandefrihet innebär inte att man får skriva vad som helt var som helst och därför är det inte heller ett ingrepp i yttrandefriheten. Du får fortfarande säga eller skriva vad som helst som håller sig inom lagens råmärken. Men naturligtvis inte var som helst.

Det är därför också helt ointressant vad diverse högerextrema pajasar och puckon tycker kring människorättsorganisationen Civil Rights Defenders införande av lite mer avancerade ”captchas”.  Att GP uppmärksammar dem är dålig journalistik och att spela med på rasisters, homofobers och diktaturkramare vilkor. Att på så sätt hjälpa de senare är helt klart oacceptabelt, onödigt och korkat av GP.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements