Vill Lena Ek utrota vargen i Sverige?

Miljöminister Lena Ek tänker föreslå att det bara ska finnas 180 vargar i Sverige. Det är detsamma som att döma vargen till utrotning i Sverige hävdar Naturskyddsföreningen. Därför att en så liten stam med nödvändighet drabbas av inavel och alltså inte kan klara sig på lite längre sikt. Samma dag går naturvårdsverket ut och säger att det behövs minst 380 vargar. Miljöministern lyssnar uppenbarligen inte ens på sina egna experter.

Sannolikt behövs det ännu fler vargar och dessutom så behöver vargar sannolikt tillåtas i renbetesområdet. Detta för att det genetiska utbytet med vargarna i Finland och Ryssland ska kunna fungera på ett tillfredsställande sätt. Nånstans mellan 1000 och 2000 vargar är sannolikt rimligt, dvs lika många som det finns i det mycket mindre och mer tätbefolkade Grekland. Naturskyddsföreningen nöjer sig med 700.

LRF tycker för sin del att Naturvårdsverkets förslag om 380 vargar äventyrar landsbygdens näringar. Man undra ju då om de menar att det inte finns några bönder i Grekland. De har fel på den punkten, det finns många fårbönder och andra bönder i Grekland och 2 000 vargar. fler vargar innebär alltså inte på något sätt att livet på landet försvåras. Annorlunda blir det, men det innebär knappast några större problem. Det som fungerar i Grekland fungerar nog också här. LRF:s åsikter är alltså bara trams och dynga. Det senare är bättre att sprida på åkrarna än att fylla debattsidorna i tidningarna med.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Vill Lena Ek utrota vargen i Sverige?”

  1. Hej!
    Läste artikeln om Lena Ek i DN den 20/10 2012 att det ska vara 180 vargar i sverige. Det håller inte. Det behövs kanske max 1500 stycken. Vem har satt ett så lågt tal? Är det jägarna? Jägarna har tydligen en stor makt i korridorerna i maktens boningar. De fungerar ju själva som en remissinstans. För att rädda vargen i framtiden förslår jag att man ska överlåta ALLA jaktfrågor till naturvårdverket. Kanske också förhindra tjuvjakt med att alla vapen skall infinnas på polisstation eller naturvårdsverk och bara användas på godkänd jakttid.

    Rolf Lundin
    Nävekvarn 

  2. Hej!Läste artikeln om Lena Ek i DN den 20/10 2012 att det ska vara 180 vargar i sverige. Det håller inte. Det behövs kanske max 1500 stycken. Vem har satt ett så lågt tal? Är det jägarna? Jägarna har tydligen en stor makt i korridorerna i maktens boningar. De fungerar ju själva som en remissinstans. För att rädda vargen i framtiden förslår jag att man ska överlåta ALLA jaktfrågor till naturvårdverket. Kanske också förhindra tjuvjakt med att alla vapen skall infinnas på polisstation eller naturvårdsverk och bara användas på godkänd jakttid.
    Rolf LundinNävekvarn

Kommentarer inaktiverade.