Stora svenska jordbruk – Spargodt AB

Del 17 av 27 i serien Stora svenska jordbruk

Spargodt AB ägs av William Nordén och Ann Nordén. Gårdarna som ägs av företaget ägdes tidigare av familjen Weibull. William Nordéns morfars far Walfrid Weibull grundade företaget W. Weibull AB år 1870 på föräldragården Weibullsholm i närheten av Landskrona.

Företaget äger tre större jordbruk, Lönhult, Spargodt och Fredriksberg, som tillsammans omfattar 1 200 ha odlad mark. De tre gårdarna köptes av William Weibull (William Nordéns morfar) och Harry Weibull, söner till Walfrid Weibull, åren 1916-18. Innan de köpte gårdarn hade de ägt stora gods i Ukraina. Revolution och inbördeskrig fick sannolikt de två att lämna Ukraina för Sverige. William Nordén köpte Lönhult år 1973,

Lönhults gård ligger invid Höganäs i nordvästra Skåne. Gården omfattar 583 ha odlad jord där det produceras brödvete, havre, foderspannmål, gräsfrö, raps och konservärter m.m. 2007 startade Charlotte Nordén, William Nordéns dotter, ett eget jordbruksföretag, Charlotte Agriculture AB, som arrenderar 100 ha från Lönhults Gård. Den huvudsakliga jordbruksproduktionen är vallodling med inriktning på hästfoder.

Spargodt ligger vid Tågarp, Landskrona och är ett resultat av laga skiftet 1830. Gården köptes av Werner Gottlob von Schwerin år 1808 samtidigt som han köpte Sireköpinge med flera gårdar. På gården odlas vete, korn, konservärter och sockerbetor på 260 ha brukad jord. Den sista gården som brukas av Spargodt AB är Fredriksberg som ägs av Malmö stad sen 1967. På en areal av på 321 ha odlas det sockerbetor, utsädesspannmål, gräsfrö och konservärter m.m.

Företaget driver också Öresunds golfbana i dotterbolaget Öresunds Golf i Häljarp AB och man äger ett par vindkraftverk, bedriver jaktverksamhet, rumsuthyrning, hästavel med kringliggande verksamheter och en del annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Stora svenska jordbruk – Björnstorp och SvenstorpSvenska jordbruk – Västraby Gård AB >>
Advertisements