Vår katolska drottning

Kristina - Sveriges drottningBoktips
Kristina – Sveriges drottning
Veronica Buckley
Albert Bonniers förlag

Vår katolska drottning

Den historie- och rötterintresserade allmänheten får allt mer näring för själ och identitet. Som denna nya bok om drottning Kristina av en nyazeeländska bosatt i Paris (!). Tyvärr visar boken att hon var en förskräcklig människa, en oduglig regent, och en börda för det svenska bondefolket. Jag får lite ont i magen av att läsa om denna destruktiva personlighet, och misstänker att hon, då hon tappades som barn, fick någon slags frontallobsskada.

Det är alltså ett mycket levande och medryckande porträtt som presenteras av denna misslyckade kunglighet. Även om texten ibland försämras av underliga poetiskt-sirliga liknelser, av gammaldags kungahyllande, av viss exotisering av Sverige, och av väl detaljerade skildringar av kläder och annat ”då-vardagligt”.

Trots sina negativa sidor var drottning Kristina, sedd med dagens ögon, helt politiskt korrekt. Hon var kvinnlig regent med invandrarbakgrund, som försvarade judar, studerade islam och konverterade till katolicismen. Dessutom var hon någonstans i fältet transsexuell-hermafrodit-lesbisk-bisexuell.

På så sätt är hon en historisk förebild för vårt nya mångreligiösa, kulturblandade, jämställda och sexuellt toleranta Sverige. I gårdagens historieböcker var hon svikare. I dagens Sverige är hon en symbol för vårt månghundraåriga inhemska katolska arv. Katolicismen var, är och förblir en blågul religion.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, Knuff, Peter Englund, KB,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris

Advertisements