Rimligt att invandrare och flyktingar måste överge värderingar

Självklart ska vi som bor i Sverige och det svenska samhället påverka människor som kommer hit. Det finns värderingar som vi naturligtvis inte kan acceptera. Vilka dessa är varierar naturligtvis utifrån vilka vi själva är, men självklart måste åsikter som att jorden skapades av gud och att evolutionen inte finns bekämpas. Den typer av reaktionära och felaktiga uppfattningar kan man återfinna hos en del invandrare från USA. Det är en förutsättningen för ett modernt samhälle att sådant bekämpas och bemöts.

Självklart måste även andra reaktionära uppfattningar, som att pappan i en familj har rätt att bestämma över vem dottern får gifta sig med. Hederskultur och dess yttringar i form av hedersvåld och hedersmord  måste naturligtvis bekämpas liksom barnäktenskap och kvinnlig omskärelse. Det finns absolut ingen anledning att en del, en minoritet visserligen, invandrare och flyktingar ska få ha kvar den typer av värderingar.

Det finns en del saker som är bättre i Sverige än i vissa andra länder. Självklart ska vi påverka invandrare och flyktingar att ta till sig detta. Att däremot slå fast vad som är ”svenska” värderingar tycker jag vore konstigt. De saker jag redogjort för är inte specifikt svenska utan universella moderna värderingar.

Att kunna svenska är en fördel för att komma in i det svenska samhället, men det är inte omöjligt att leva här även om man inte kan. Jag känner finnar som levt hela sitt vuxna liv i Sverige utan att kunna kommunicera ordentligt på svenska. Säkerligen besvärligt, men det går. Och garanterat går det att leva ett liv i Sverige utan grundläggande kunskap om svenska historia och svenskt samhällsskick. Jag vet flera infödda personer som gjort och gör det. Så jag begriper inte varför vi skulle ställa hårdare krav på invandrare vad det gäller sådant än när det gäller folk som är födda här.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • brisslan

    När jag tar del av dessa galna människors galna ideér ju mer övertygad blir jag om att, Sverige aldrig mer kommer att, bli vad det har varit. Utan i bästa fall stannar på en nivå, som Kosovo, Albanien eller Moldavien’ Vi är på väg dit och med alla dessa 
    fjantars och fjollors benägna hjälp kommer det gå undan med utförs åket. Det svåraste blir nog att, få stopp på det.