Lyckans väg är inte Göteborgs dyraste adress

Det beror på att det knappt finns några bostäder på Lyckans väg.  På gatan finns ett fåtal hus. I omårdet finns ganska många stora hus (radhusen på Lyckans väg är mindre men ändå rätt stora misstänker jag). De är i allmänhet institutioner, hotell eller kontor. Ett fåtal personer bor i enstaka fastigheter i området. Ofta bara i delar av fastigheterna. Det är vad jag förstår ett enda hus som sålt på Lyckans väg under senare tid och som används som bostad.

Att utifrån ett enda hus påstå att det är Göteborg dyraste adress är bara trams. Dyrt är det förstås om man vill ha köpa ett hus i Lorensbergs villastad som området heter. Men det finns ju knappt några hus för bostadsändamål i området längre. Men förr, från början av 1900-talet fram till 1960-talet bodde gräddan av Göteborgs överklass i området, Broström, Carlander, Wijk, Ekman med flera.

Istället är det naturligtvis Hovås som är de dyraste adresserna i Göteborg. Där ligger de flesta av toppplaceringar på listan över de dyraste adresserna i Göteborg.

GP skriver att Bödelsyckan låg på platsen för den nuvarande gatan. Det är vad jag förstår fel, men gatan är uppkallad efter Bödelslyckan, men själva torpet eller gården bör ha legat längre ner vid Näckrosdammen, nuvarande Musikhögskolan eller ännu längre österut. Det hade i alla fall adress Södra Vägen.

Själva avrättningsplatsen, dvs bödelns arbetsplats, låg där Carlanderska sjukhuset nu ligger. Intilliggande Gyllenkrooksgatan skulle egentligen ha hetat Galgkrogsgatan efter de krogar där folk söp i samband med avrättningar och där den dödsdömde kunde ta sin sista sup.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements