Länderna som inte finns och länderna som är speciella

Del 1 av 19 i serien Märkliga småländer

Det finns ett antal länder i världen som är lite speciella. Flera av dem finns i Europa. Åland är ett, Färöarna ett annat. Färöarna är inte med i EU fastän de samtidigt utgör en del av ett land som är med i EU. Åland har en massa undantag och har en speciell status inom EU vilket möjliggör tax-free på färjorna mellan Sverige -Åland-Finland. Grönland har samma status som Färöarna, men ligger inte ens i Europa fast det på något sätt ändå är en del av ett EU-land. Svalbard tillhör Norge, men har ändå en speciell status på grund av Svalbardtraktaten.

Sen finns det 5 små länder som på sätt och vis utgör delar av Storbritannien men ändå inte. Flera av dem har egen valuta och andra har märkliga författningar. Jag pratar förstås om Jersey, Guernsey, Alderney (som är en självstyrande del av Guernsey, än konstigare alltså), Sark (också under Guernsey, men dessutom en feodalstat fram till 2008), Isle of Man, Akrotiri and Dhekelia och Gibraltar. Isle of Man har världens äldsta kontinuerligt existerande parlament.

Sen finns det länder som de flesta inte anser finns. Dessa ligger ofta i det forna Sovjet. Svenska Dagbladet (SVD) räknar upp tre stycken, Transnistrien, Nachitjevan och Nagorno-Karabach. Andra är Puntland, SomalilandSydossetien, Abchazien, Adzjarien och Kosovo. Kanske också Kurdistan borde räknas dit. Så SVD:s uppräkning känns lite futtig och ofullständig.

Förutom nämnda länder finns Andorra som delvis är underordnat Frankrike och en del av Spanien, Statsöverhuvud i Andorra är nämligen den franske presidenten tillsammans med biskopen av Urgel i Spanien. Monaco är på vissa sätt en del av Frankrike, San Marino och Vatikanstaten en del av Italien och Liechtenstein är delvis beroende av Schweiz.

Andra märkliga statsbildningar eller vad man ska säga är de översjöiska franska departementen Guadeloupe, Martinique, Franska Guyana, Mayotte och Réunion. De är alltså delar av Frankrike, men trots det inte delar av EU. Dessutom finns en del andra franska konstruktioner, St Pierre et Miquelon, Saint Barthélemy, S.t Martin, Wallis et Futuna, Nya Kaledonien och Franska Polynesien.

Britterna har för sin del haft en mängd olika konstruktioner för tidigare kolonier och liknande, som exempelvis Bermuda, Turks and Caicos, Montserrat, British Virgin Islands, Anguilla, Cayman Islands, S.t Helena and dependencies, British Indian Ocean Territory (Diego Garcia), Falkland Islands och Pitcairn Islands. Även Nederländerna har liknande förhållande och konstruktioner med Nederländska Antillerna (S:t Eustatius, Saba och Bonaire), Aruba, Curaçao och Sint Maarten.

Nya Zeeland har de med TokelauCook Islands och Niue, Australien med Cocos IslandsNorfolk Island och Christmas Island, Chile med Påskön, Kina med Hong Kong och Macao och Indien med sina unionsterritorier Andamanerna och Nicobarerna, Chandigarh, Dadra och Nagar Haveli, Daman och Diu, Lakshadweep, Pondicherry och Delhi.

Andra länder eller nästanländer är Madeira, Azorerna och Kanarieöarna liksom American SamoaPuerto Rico och US Virgin Islands. Delar av sina respektive huvudländer Portugal, Spanien och USA, men inte i alla aspekter.

Till slut har vi förstås Västsahara, med en befolkning som huvudsakligen lever i flyktingläger och ockuperat av Marocko och det av Israel ockuperade Palestina. Det finns alltså en mängd länder som inte finns, som har underlig legal status eller som inte är erkända av någon. SVD missade de flesta, jag har säkert missat en del.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Series NavigationIsland må ha varit först med parlament … >>
Advertisements

One Reply to “Länderna som inte finns och länderna som är speciella”

Kommentarer inaktiverade.