Är svenskstäderna i USA verkligen Romneyvänliga?

Det beror på hur man ser det. De städer som har flest svenskättlingar och svenskar är inte Romneyvänliga. Mest invandrade svenskar finns det i New York. Ett stabilt demokratiskt fäste där Obama lär vinna. Flest svenskättlingar finns det i tvillingstäderna Minneapolis/S.t Paul och Chicago. De städerna är klart Obamavänliga enligt opinionsundersökningarna. Det betyder att där det bor flest svenskar eller svenskättlingar kommer folk att rösta för Obama. Media har alltså återigen fel. Svenskbygderna är inte Obamafientliga. Inte om man ser till antalet svenskättlingar och svenskar som bor där. Däremot kan små orter med svenska namn och hög andel svenskättlingar vara Romneyvänliga.

Hur svenskättlingarna och svenskarna (de som är dubbelmedborgare eller har blivit US-amerikanska medborgare) i USA själva ställer sig och röstar är svårt att veta. Flertalet svenskättlingar har dock lyckats bra i USA och tillhör den del av USA:s befolkning som har det bättre. Alternativt är svenskättlingarna bönder eller har liknande yrken. Bönder har ofta en konservativ livshållning. Det har också lutheranskt frireligiöst kristna. Något som många svenskättlingar är. Det betyder att många svenskättlingar sannolikt är hyggligt konservativa och gammaldags. Framförallt i småorterna i Mellanvästern.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Kent Werne, Röda Berget, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements