USA-valet: Lågt valdeltagande och Obama som vinnare

Lågt valdeltagande är det alltid i US-amerikanska val. Det finns flera skäl till det. Trösklarna är stora för att rösta. Det kärvs dels att man registrerar sig, del att man röstar. Två gånger måste man alltså agera för att kunna rösta. Man måste registrera sig för ett visst parti, man kan inte bara registrera sig utan att ange parti. Man måste alltså uppge politiska sympatier när man gör det. Något som garanterat missgynnar små partier och som tar bort sådant som anonymt röstande och liknande. Som gjort för att minska valdeltagandet.

Genom detta understryks också det faktum att det egentligen inte finns några politiska partier i USA med konstant politisk verksamhet. Detta med undantag av det mycket små småpartierna på vänsterkanten. Genom att politiken därmed är långt från människorna blir det en angelägenhet för de som ändå har makten, de rika. Politiken kan inte i USA ens försöka motverka kapitalets makt, de rikas makt, storföretagens makt. Vanligt folk upplever då att valet inte gäller dem, inte har med dem att göra, inte har nån kandidat värd att rösta på och avstår alltså. Valet blir ointressant.

Utgången av valet i USA var dock den bästa tänkbara. Barack Obama har vunnit. Det är betydligt bättre än om Mitt Romney vunnit. Nu får den amerikanska kristna extremhögern betydligt mindre inflytande än om Romney vunnit. Det är verkligen bra.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “USA-valet: Lågt valdeltagande och Obama som vinnare”

Kommentarer inaktiverade.