Ny rättegång mot Södertäljenätverket

De 18 män som står åtalade har redan dömts för brotten. Men rättegången blev ogiltigförklarad på grund av jäv. Därför måste den tas om och idag startar den alltså. De åtalade männen är från 19 år till 59 år gamla:

– Bernard Khouri, 32 år. Dömdes till livstids fängelse i första rättegången för anstiftan av mord, människorov, olaga tvång, olaga hot, grovt rån, 2 fall av utpressning (2 fall), försök till utpressning och grovt vapenbrott. Tidigare dömd för bland annat rån, narkotikabrott och stöldbrott. Han dömdes senast 2005 till fyra års fängelse. Började tidigt med brottslighet.
– 21-åring som dömdes till 12 års fängelse i första rättegången. Han fälldes för mord, medhjälp till mord, människorov och olaga tvång. Tidigare enbart dömd till ungdomstjänst för misshandel.
– 40-åring som fick 12 års fängelse för mord, olaga tvång och utpressning i den första tingsrättsförhandlingen. Tidigare dömd flera gånger, bland annat för misshandel och våld mot tjänsteman till fängelsestraff. Han utsattes för skottlossning när personer från det då rivaliserande gänget i Södertälje, X-team, öppnade eld mot en bil han färdades i på Torekällgatan i Södertälje.
– 22-åring som i första rättegången fälldes för medhjälp till mord och människorov till 9 års fängelse. Tidigare dömd för bland annat olaga hot, skadegörelse och olaga intrång. Han är enbart dömd till böter sedan tidigare.

– 20-åring som fälldes för medhjälp till mord och människorov till 6 års fängelse. Tidigare dömd för bl a grov stöld och hot mot tjänsteman.
– 37-åring dömd till fängelse i 6 år för människorov, olaga tvång, utpressning, försök till utpressning och övergrepp i rättssak i den första rättegången. Dömd flera gånger tidigare, bland annat för smuggling, misshandel och stöldbrott.
– 26-åring som dömdes till 5 års fängelse i första rättegången för människorov och övergrepp i rättssak. Tidigare dömd för bl a brott mot knivlagen, våldsamt motstånd och rån.
– 30-åring som fälldes i tingsrättens första prövning för människorov, utpressning, försök till utpressning, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. 5 års fängelse. Tidigare bötfälld för trafikförseelser. Han skadades allvarligt då personer ur det rivaliserande gänget X-team sköt mot den bil han färdades i på Torekällgatan och är idag nästintill totalförlamad. Var tidigare elitidrottsman.
– 29-åring som fälldes för människorov och dömdes till 4 års fängelse i den ogiltiförklarade första rättegången. Tidigare dömd för bl a för misshandel och grov vårdslöshet i trafik.
– 22-åring som fälldes för människorov till 3 års fängelse. Tidigare enbart dömd till böter för rattfylleri och våldsamt motstånd.
– 26-åring fälld för människorov till 3 års fängelse i den ogiltigförklarade rättegången. Tidigare dömd flera gånger, bl a för misshandel och rån. Dömdes i slutet av 2011 till två år och tio månader i fängelse för bland annat olaga hot, häleri och grovt vapenbrott.

– 59-åring som fälldes för utpressning och försök till utpressning. Dömd till 18 månaders fängelse. Adrig tidigare straffad.
– 38-åring som fälldes för utpressning till 18 månaders fängelse. Har tidigare dömts för flera brott, bland annat försök till mord till fängelse i åtta år.
– 40-åring  som fälldes i tingsrättens första prövning för utpressning och försök till utpressning och dömdes till 18 månaders fängelse. Tidigare dömd för grov stöld och häleri.
– 50-åring dömd i den första rättegången till fängelse i 18 månader för utpressning. Tidigare dömd för bland annat bokföringsbrott.
– 40-åring dömd för utpressning till 18 månaders fängelse i den första rättegången. Dömd tidigare för bland annat anstiftan till försök till mord och narkotikabrott.
– 19-åring som dömdes för medhjälp till mord, människorov och rån till 2 års ungdomsvård i första rättegången. Tidigare dömd flera gånger, bl a för misshandel.
– 18-åring som fälldes i tingsrättens första prövning för medhjälp till mord och människorov. Han fick ungdomsvård. Tidigare enbart fälld för trafikbrott. Har numera skyddade personuppgifter och lever långt från Södertälje.

När rättegången nu börjar om mot de 18 män som dömts i en tidigare rättegång har det hänt andra saker. Ytterligare minst 5 män med anknytning till Södertäljenätverket har gripits. De har gripits för misstankar om ekobrott.  Total är 12 personer misstänkta för ekobrott. Det hela har också inneburit extremt långa häktningstider för många misstänkta då de har suttit häktade sen långt innan första rättegången och fortfarande sitter häktade. Det innebär att de suttit häktade i cirka 2 år.

Läs mer:

Stor razzia mot Södertäljenätverket
Södertäljenätverket rullas upp
Lyckad polisinsats mot organiserad brottslighet
Är syrianer/assyrier mer kriminella än andra?
Hur fri står Metin Ataseven?
Södertäljenätverket – ett mycket brottsaktivt kriminellt nätverk
Syrianska FC och Södertäljenätverket
Polisen tar itu med Södertäljenätverket, eller?
Sarnecki: problematiskt i Södertälje
Gangstergängen i Södertälje
Södertäljenätverket – Södertäljes eget maffiagäng

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Advertisements