Södertäljenätverket inblandat i fuskhärva i assistansbolag

Medan den öppet kriminella delen av Södertäljenätverket står åtalade för en rad grova brott inklusive diverse brott med anknytning till mord och mordförsök pågår utredningar mot andra personer som också kan kopplas till Södertäljenätverket. En av dessa utredningar kan kopplas till fiffel och fusk i ett assistansbolag i Södertälje:

Den omfattande ekobrottshärvan kring assistansbolaget i Södertälje växer. Totalt 16 personer har nu anhållits och förordnats offentlig försvarare. De misstänks för grovt bedrägeri kopplat till bolaget. Deras uppgifter i bolaget har skiftat alltifrån vd för bolaget till personlig assistent. Men enligt uppgift till LT är så många som uppåt 30 personer inblandade i härvan.

Under torsdagen häktades nio av personerna misstänkta för att ha försnillat stora belopp. För två av personerna har åklagaren yrkat på att tingsrätten ska frysa tillgångar motsvarande 12 miljoner kronor.

För nio av de övriga misstänkta yrkar åklagaren att domstolen ska frysa tillgångar på mellan 398 686 kronor till 1 885 998 kronor, totalt 9 154 605 kronor.

Den nämnda summorna kommer att öka allt eftersom fler personer blir anhållna. Flera av de inblandade personerna är släkt med varandra och en av dem, en 41-årig man från Södertälje anses av åklagare ha varit den reelle huvudmannen för bolaget. Hans 37-årige bror som är hemmahörande i Nynäshamn har samtidigt som en del av brotten begåtts varit anställd på Försäkringskassan. Totalt har nu 16 personer gripits och hela 9 personer har häktats.

I rättegången som just nu pågår och som haft stora svårigheter på grund av diverse yrkanden om jäv står 20 personer åtalade. Alla män mellan 18 och 58 år gamla. I härvan kring assistansbolaget finns även kvinnor som är misstänkta. Den äldsta anhållna personen i assistanshärvan är enligt uppgift en 61-årig kvinna och den yngsta personen är 33 år. Fler anhållanden och gripanden är att vänta.

Sannolikt handlar det om ett bolag som har namnet ELMA Personlig Assistans AB. VD i det företaget är Rolf Åhlander. Företaget har dotterbolaget Assali & Åhlander AB i var styrelse Rolf Daniel Åhlander sitter tillsammans med Affan Uthman-Akram Assali som tidigare varit VD för ELMA Personlig Assistans AB. Han har en bror som är bosatt i Nyköping. I styrelsen för Assali & Åhlander AB sitter också Uthman Akram Assali som sannolikt är far till Affan Assali och Rolf Åhlander, far till den yngre Rolf Daniel Åhlander medan styrelsen för moderbolaget ELMA också innehåller Camilla Åhlander, sannolikt fru till Rolf Daniel Åhlander och Anna-Karin Frickner. Rolf Daniel Åhlander och de två med efternamnet Assali ska ha blivit häktade liksom en bror till Affan Assali. Men ingen av de övriga personerna som nämnts är vad jag vet inblandade.

Familjen Åhlander äger också ett bolag vid namn Åhlander Holding & Finance AB. Både Rolf Daniel Åhlander och Affan Assali är dessutom verksamma i bolaget Elenore & Moas hushållsnära tjänster AB. Affan Assali och Uthman Akram Assali är för sin del också verksamma i företaget Afas i Nykvarn AB.

Enligt media har denna härva kopplingar till Södertäljenätverket som jag nämnde i inledningen till detta inlägg. Inget av det som jag fått fram kring Elma tyder dock på en sådan koppling. Ingen person med namnet Assali förekommer i den stora rättegången som just nu pågår och jag har aldrig sett namnet nämnas i samband med Södertäljenätverket. Men en av de som ska ha häktats heter enligt uppgift Roy Melkemichel och är alltså på något sätt släkt med den person som brukar utpekas som Södertäljenätverket verklige ledare, Bulent Aslanoglu. Han har behållit familjens tidigare efternamn medan hans bröder bytt till Melkemichel. Bröderna är Özcan Melkemichel, tränare i Syrianska och Yuksel Melkemichel.

Roy Melkemichel sitter i styrelsen för ett bolag som heter Picture Express AB. I styrelsen för det bolaget sitter också Helen Melkemichel som också sitter i styrelsen för ett assistansbolag, Lilja Assistans AB och dessutom i styrelsen för NRJ Bar & Restaurang AB där hon har sällskap av en person som också är aktiv i andra bolag med kopplingar till familjen Melkemichel. Jag vill här påpeka att ingen av de i detta stycke nämnda personerna med undantag av Roy Melkemichel så vitt jag vet har något med assistanshärvan eller Södertäljenätverket att göra. Detta gäller även övriga personer i detta inlägg som enbart nämns i samband med att de sitter i styrelsen för olika bolag. Hud de olika personerna med namnet Melkemichel är släkt med varandra vet jag inte.

Förutom Roy Melkemichel som kan var en av de häktade, på hemsidan för Lilja Assistans uppgiven som VD, är ingen av de i ovan nämnda stycke nämnda personerna vad jag vet inblandade i den aktuella härvan. På webben förekommer Roy Melkemichel och Teodora Melkemichel som aktiva i ett företag med namn Trygg Assistans AB. Något sådant företag verkar inte existera, men på allabolag.se uppges Teodora Melkemichel vara aktiv i bolaget Lilja Assistans AB.

Klart är emellertid att den här typen av brottslighet, fiffel och fusk som detta tycks röra sig om möjliggjorts genom de avregleringar, privatiseringar av offentlig verksamhet som vi sett de senaste 20-25 åren. Utan denna marknadsutsättning med regler som möjliggör fusk hade denna härva inte varit möjlig.

Som jag ofta påpekar i den här typen av inlägg. Att man är släkt med någon, eller sitter i samma styrelse som en släkting till någon brottsling, innebär inte att man är en brottsling. Inte ens det faktum att man är misstänkt för brott inbär att man är brottsling. Man är inte en brottsling för dom fallit. Fram till dess är man oskyldig. det gäller även de gripna i assistanshärvan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements