Allt är inte bra med Missing People

När den lilla flickan i Örgryte hittades tillsammans med den 24-årige mannen kunde det ha gått mycket illa. Det uppstod en mycket hätsk stämning och om det inte hade varit för några få personer och för att polisen anlände snabbt hade det mycket väl kunnat sluta med misshandel av 24-åringen. Sådant kallas lynchning. Missing People kontrollerar inte vilka som är med och letar. I sådana fall som med flickan från Skår så är risken mycket stor att människor med allsköns aggressioner och fördomar kommer med. Från andra länder är det också känt att pedofiler och andra med mindre ädla motiv ofta är intresserade av att var med och leta efter barn.

Det finns alltså klara baksidor med den här typen av uppbåd i vissa situationer och lägen. Men det har visat sig vara ganska effektivt för att hitta försvunna. Anledningen är förstås att det blir så många som letar. På kort tid täcker man därför en mycket större yta än vad polisen själva kan göra.

Men sådant som Missing People gör, och som onekligen behövs och är i grunden bra, borde kanske skötas i mer ordnade former. Där de personer som deltar i all fall till viss del är kontrollerade och där det finns en viss kontroll. Om den allmänna värnplikten funnits kvar hade det varit vettigt att använda värnpliktiga för att leta i skallgångskedjor. Så länge den inte finns borde man kanske fundera på hur man kan kontrollera de personer som deltar i Missing Peoples skallgångskedjor. För som det är nu kommer det förr eller senare att gå mycket illa.

Den 24-årige man som hittades med den lilla flickan har erkänt att han fört bort henne. Han har av allt att döma ett lätt begåvningshandikapp och verkar inte heller må helt bra på det psykiska planet. Det faktum att han tog ut flickan på gatan misstänker jag handlar om att han så att säga tänkte lämna tillbaka henne till den plats där han först träffade henne. Vid frågor från folk på platsen där de två hittades uppgav han ibland att det var han som hittat henne. Hade han velat ha henne kvar så hade han ju låtit henne vara kvar där han hållit henne fången. Mannen har överhuvudtaget ingen förklaring varför han tog med henne och höll henne fången.

För den lilla flickan och hennes familj har det hela naturligtvis varit en oerhört hemsk upplevelse som ingen ska behöva vara med om. Samtidigt är det så att i stort sett alla barn som försvinner kommer tillrätta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Christer Olsson

  Lynchmobben bestod av journalister och fotografer, inte av de frivilliga. 

 • Jag håller helt med gällande att man vill ha någon sorts kontroll av de som är med och letar.

  Då värnplikten är borta återstår ”bara” Hemvärnet där jag själv ingår.
  Fördelen med Hemvärnet är att vi har utrustning och organisation för att leta. Nackdelen är att vi kostar pengar och att polisen därmed (vad jag själv tror) drar sig för att ringa in oss. 

  Men visst bra jobbat Missing People!

 • Du har fel. Man kan inte alltid lita på det som står i media.

 • Som en av de ansvariga för Missing People Sweden i Göteborg som dessutom var på plats på skallgången måste jag rätta dig. ”Lynchstämningen” som beskrivits var folks ilska mot fotografer som försökte få närbilder på den uppskrämda Anna, inte mot den misstänkte gärningsmannen.

  • Det stämmer inte med den bild jag fått av andra som var på platsen.