Black Cobra fortfarande i farten

Det kriminella gänget eller nätverket som går under namnet Black Cobra meddelade i maj i år att de skulle lägga ner. Så har också skett. Men bara i Skåne där de inte tycks existera i någon from längre. Men enligt en forskningsrapport från en forskare och polis, Stefan Holgersson, och en undersökning som DN gjort så är Black Cobra fortfarande aktiva i Stockholmsomårdet, Södermanland, Örebroområdet och Östergötland.

Stefan Holgersson har också påpekat att den insats mot organiserad brottslighet, Nova, som Stockholmspolisen utmålat som effektiv och framgångsrik kan inte varit så framgångsrik ändå:

DN:s kartläggning visar samtidigt att polisens kamp mot gängen – och Black Cobra – inte alls varit så framgångsrik som polisen hävdat utåt. Polisen har vid upprepade tillfällen överdrivit sina framgångar.

Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, gav i januari 2010 sken av att Black Cobra snart var nere för räkning.

”Vi är på väg att slå ut dem”, sa hon exempelvis till lokaltidningen Mitt i.

Men det var fel.

När hon yttrade orden fanns det en tydlig underrättelsebild som pekade i en helt annan riktning: Att Black Cobra i själva verket höll på att växa. Detta hade minst en person – som arbetade mycket nära länspolismästaren – god insikt i.

Detta framgår av ett skriftligt underrättelsedokument från slutet av december 2009, enligt en ännu opublicerad forskningsrapport av polisen Stefan Holgersson, som jämfört bilden som polisen presenterar med det faktiska utfallet.

Enligt en kartläggning av polisens sektion mot gängkriminalitet (SGI) var Black Cobra under 2010 ett av de sju mest framstående gatugängen i Sverige. Och sett till antalet fullvärdiga medlemmar var de överlägset störst under dent iden. Det stämmer sannolikt inte längre eftersom de inte längre finns där de tidigare var starkast, i Skåne. Just 2010 hade polisen i Stockholm en speciell satsning mot Black Cobra, Operation Serum. Enligt Holgerssons forskning var den verkningslös. Carin Götblad, tidigare polismästare i Stockholm, menar dock fortfarande att insatsen var en succé.

Att Black Cobra fortfarande är högst aktiva som ett kriminellt nätverk är uppenbart med tanke påd en rättegång om utpressning som för närvarande är aktuell i Stockholm:

Gängmedlemmarna sökte i höstas upp offren, ägare till ett företag i Liljeholmen i Stockholm. De förklarade att de tillhör det kriminella gänget Black Cobra och att de fått i uppgift att driva in en skuld.

När de återkom den 9 oktober trodde gänget att de skulle inkassera skulden. De fick också ett kuvert med drygt 100?000 kronor – men vad de inte visste var att offren anmält dem till polisen. Pengaöverlämningen var i själva verket en bevisprovokation regisserad av Söderortspolisen och männen greps på plats. Allt fångades på film.

 Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements