Polisens agerande och mänskliga rättigheter

I måndags lyssnade jag på ett antal poliser och lärare från Umeå Universitets polisutbildning. De pratade om polisen och mänskliga rättigheter på MR-dagarna i Göteborg. De menade att det var oerhört viktigt hur polisen beter sig när de ingriper, när de förhör osv. Detta för att ingreppen i de gripnas mänskliga rättigheter ska bli så små som möjligt.

De menade vidare att polisen måste sända ut signaler som lugnar ner och inte hetsar upp. Att poliser aktivt måste lyssna och vara empatiska. Även med grova brottslingar och folk de inte gillar. Detta för att kunna nå framgång och inte behöva använda våld vid ingripanden mot folk och/eller i samband med förhör. Good cop är alltid bättre än bad cop var deras budskap kan man säga.

Igår var jag på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö och pratade om vänsterns syn på polisen, mer specifikt om vår syn på polisen vid demonstrationer, om dialog, signalvärden, våldsanvändning, våldsmonopol etc. Det var helt klart intressant. Rejäla diskussioner uppstod, en del blev mycket upprörda över det jag sa.

Andra tyckte det var bra att jag kom dit. De insåg att vänstern inte var en monolitisk enhet, utan att den består av olika grupper med många olika åsikter i taktiska frågor och i frågor om makt. De insåg att man inte måste hålla med och att samma rättigheter för alla kan innebära att olika människor inte måste behandlas exakt lika. Frågorna handlade om taktik, om mänskliga rättigheter, om lagstiftningen, om gråskalor och annat.

En sak som var helt klar, både på måndagen och tisdagen, är att det uppförande som polisen i Borås ägnade sig åt i en rättssal förra veckan är att inskränka den målsägandes mänskliga rättigheter och det är ett sätt att skrämmas och indirekt hota som inte är speciellt demokratiskt eller vettigt. Att polisen indirekta hot och inskränkningar av mänskliga rättigheter kommer efter ett mycket tvivelaktig agerande  med inskränkningar av den målsägande kvinnans mänskliga rättigheter och som lett till åtal för en polis är speciellt allvarligt. Egentligen borde det kanske ses som övergrepp i rättssak.

Det är med tanke på vad som hände i Borås uppenbart att polisen har lång väg att går innan man på allvar kan prata om att polisen respekterar mänskliga rättigheter fullt ut.

Läs också: Dialog eller konfrontation på gatan,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements