Gruvmotståndare har samröre med högerextremister

Igår ägde en manifestation mot svensk gruvbrytning rum i Stockholm. Jag delar inte alla kritikernas åsikter men det är bra att miljöproblem med gruvbrytningen uppmärksammas. Däremot är kritiken mot gruvbrytning i sig helt fel och delvis mycket problematisk. Jag hyser i stort sett samma uppfattning som SGU i de frågorna. Om råvarutillgången, utländska bolag och icke-existerande utförsäljning. Det kan var ett problem om det handlar om utländska bolag, i all fall är det lätt att det upplevs som ett problem. Men kom ihåg att äfen LKAB:s gruvor öppnades med hjälp av utländskt kapital en gång ti tiden. Utländskt kapital låg även bakom den numer Lundinägda gruvan i Zinkgruvan i nåt hundratal år liksom många gruvor i Bergslagen under perioder. Just det är alltså inget nytt.

De som står bakom manifestationen i Stockholm är Urbergsgruppen och en lånd rad aandra urfolks- och miljöorganisationer som exempelvis Nätverket Budkavlen, Nätverket Ojnareväktarna, Naturskyddsföreningen Gotland, Fältbiologerna, Gruvnätverket, Arbetsgruppen Bevara Fjällmarken, Aktion Rädda Vättern, Inga gruvor i Jokkmokk, Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen Tärnaby, Heaven or sHell och Nej till fossilgasutvinning på Öland (AMFÖ).

De olika grupperna är sinsemellan mycket olika. Ordförande i Heaven or sHell är exempelvis Skånes största markägare, tillika en av de största jordbrukarna, Carl Piper. Andra organisationer har stöd av lokala invånare, sommargäster och småbönder snarare än storgodsägare. Vissa är delar av större organisationer, andra är skapade underifrån.

Flitiga uppbackare av de nationalistiska kraven från Urbergsgruppen och andra är också högerextremister av diverse chatteringar. Från flera av de sidor som tillhör olika aktionsgrupper och människor som stöder nån av aktionsgrupperna finns också länkar till högerextrema bloggar och sajter (bland annat till en sajt som ordnat en hatkampanj med hot mot mig personligen). Jag finner det ofattbart naivt och ofattbart oansvarigt att på det sättet ge legitimitet åt rasister och högerextremister. Jag länkar inte till dessa sidor (varken de högerextrema eller just de inlägg/artiklar som länkar till dem) då det är mot mina regler för min blogg och mot allt jag är anhängare av. Men länkarna finns på några av de sidor jag länkat till här ovanför och som jag länkar till här nedanför.

Jag vill understryka att det inte finns nåt större samröre mellan högerextremister och de lokala kampgrupper och miljögrupper som nämnts, men det lilla som finns är allvarligt nog. Det är  inget större problem, det är ett litet problem, men ändock ett problem som måste hanteras. Dessutom ska jag påpeka att ingen av de nämnda grupperna på något sätt är att betrakta som högerextrem och att de flesta, kanske alla, av dem sannolikt aldrig skulle länka till en högerextrem sajt om de visste vilken typ av sajt det handlade om.

Läs om gruvindustrin:

Svensk gruvnäring – utländska bolag?
Att tro att Sverige kan leva på turism är naivt
Sveriges ekonomi beroende av råvaruexport
Den svenska gruvboomen – ny stor gruva öppnar idag
Nödvändigt för Sverige att exportera råvaror
Bergslagen får nytt liv
Inte har järnhanteringen förpassats till historiens sophög
Mer järnmalmsbrytning i Norrbotten
Guldruschen i Västerbotten
Gruvbrytning i Gränna?
Gruvboom i Norrbotten
Boliden – Sveriges stora guldproducent
Lundin Mining – Sveriges tredje största gruvbolag
Prospektering efter ädelmetaller i Bergslagen

Intressant?
Borgarmedia: Barometern, DO, SR1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, 5, NM,
Läs mer: Ninas nyanser, Akkomb, Romelsjö, Fib, Tor Lundberg, Fria, RV, Internationalen, Whatlocalpeople, Rungkit,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 nov. PS. Med tanke på inlägget kan jag meddela att jag varit i kontakt med flera personer som är aktiva i Urbergsgruppen. De tar kraftigt avstånd från rasister och rasistiska sajter. Jag har också noterat att länkar redan tagits bort på vissa av de sajter som hade dem och utgår från att även de som finns kvar på enstaka sajter blir borttagna.

Advertisements

22 Replies to “Gruvmotståndare har samröre med högerextremister”

 1. Man bör ha klart för sig att deltagarna i manifestationen inte tar ställning mot gruvbrytning och mineraljakt per se. Detta framgår av det uttalande som antogs på Medborgarplatsen, och som återgiviits av bl.a. Sveriges Radio. Man vill större hänsyn till natur och miljöintressen och till lokalbefolkningen. Det kan ses som en slags kamp/motsättning mellan folikliga krav och profitintressen.

  ”Skärp minerallagen – den får aldrig äventyra människors livsmiljö och möjlighet att försörja sig!
  MKB skall utföras av en oberoende part!MKB ska ta upp motparternas argument!Inför rätt för kommuner att säga nej till exploatering av mineral, kalk, sand och berg!Kräv noggranna prövningar i tidiga skeden innan prospekteringar påbörjas!Låt miljöorganisationer få rätt att överklaga prospekteringstillstånd!Återinför stoppregeln för arter och habitat vid prövning av brytningstillstånd för täkt och mineral!Avskaffa bergsstatens envälde!Ta miljömålens syfte i minerallagen och miljöbalken på allvar, till exempel tolkning av begreppet långsiktig hållbarhet!”

 2. ”Något större samröre”? Du får nog redovisa dina källor – var ser du denna lilla men dock koppling? Jag uppfattar detta som ett rätt lumpet försök att framställa nätverket i dålig dager och en ovilja att bemöta sakfrågan. Det kan jag säga eftersom jag är engagerad i nätverket. Menar du att Naturskyddsföreningen, Gruvtolvan och Gruvfyran (som också är emot den enorma takten av multinationella gruvbolag som etablerar sig och därmed sällar sig till vår sida), Göran Greider, Fältbiologerna med flera flörtar med  högerextremister? Samerna som kämpar för sin rätt till liv? Vi bedriver opinion i en sakpolitisk fråga, och vi är en salig blandning av bönder, rörmokare, dagisfröknar, grevar, gruvarbetare (ja faktiskt), fotografer, studenter, renskötare, musiker mm mm. Men nazistkramare är vi faktiskt inte, och ifall någon nazist skulle hålla med oss i sak så tror jag nog att du kan hitta nazister som är veganer, nazister som är emot parabener i hudprodukter och nazister som tycker att man ska förbjuda transfetter i bakverk….så det är knappast ett argument.
  hälsar Sophie

  1. Jag har redogjort för länkarna till en av dina kamrater via mejl (kanske till och med dig?) samt till en medlem i Urbergsgruppen i telefon. De flesta av länkarna är nu borttagna. En medlem i Urbergsgruppen har själv skrivit på en högerextrem sajt fick jag reda på av en av dina kamrater som ringde mig. Pratar ni inte med varandra? Av misstag, självklart. NI har slarvat, klantat er. Jag tänker inte tala om exakt vilka av er som varit klantiga. Det är en intern fråga. Jag har aldrig hävdat att ni är nazikramare. Vore bra om du läst ordentligt och kommenterade det jag faktiskt skrivit.

   När det gäller samerna ska jag dock påpeka att det finns högerextrema samiska sajter som länkar till andra högerextrema sajter och som har länkar till sig från helt okej samiska sajter.

   Majoriteten av samer bor i Umeå, Stockholm och andra städer. Hur menar du att de kämpar för sina liv genom att man förbjuder gruvor?

   Kanske du också borde ta reda på vilka bolag det handlar om. Det handlar om små bolag, hälften svenskägda, hälften ägda från Australien och Canada. Inte ett enda av världens stora gruvbolag är verksamma i Sverige. Störst i Sverige är 4 nationella, svenskägda bolag, LKAB, Boliden, Lundin (okej, utländskt, men svenskägt) och Dannemora. Northland, Nordic, Iron Mountain, Nickel Mountain osv är alla små företag.

 3. Seriöst den mest sanslösa och fulaste anklagelse jag någonsin varit med om som miljöaktivist. Rubriken: ”Gruvmoståndare har samröre med högerextremister” är smutskastning på låg nivå… Varför vill du förknippa hela rörelsen med naziströrelsen… så lågt. Och utan att backa upp dina påståenden med någonting.  Och skilj på källskydd (som ska skydda individer, dvs uppgiftslämnares anonymitet, skyddat enligt grundlag i tryckfrihetsförordningen) och din journalistiska skyldighet att ha faktiska, granskningsbara källor/fakta som bekräftar dina påståenden. Gärna bottnande i verkligheten. Argumentera gärna för fler gruvor, men undvik sånt här förtal. Att det finns nazister som är mäklare gör inte alla mäklare till nazister, att det finns värdelösa bloggare på nätet gör inte alla bloggare värdelösa. Osv. 

 4. Om en enda av tolv enskilda organisationer har haft (men tagit bort) länkar till suspekta högersajter så har en hela nätverket samröre med högerextremister, är inte det att dra alla över en väldigt gles kam?

  1. Jag ville inte peka ut nån enskild organisation eller person. Det var av hänsyn till de som hade länkar jag skrev som jag gjorde. Ni borde själva sett upp med detta. Jag hittade kopplingarna omedelbart när jag sökte för att göra en reklamartikel för ert arrangemang. Om ni all känner utpekade är det ert eget fel om inte tog itu med dessa saker utan först gjorde det efter att ha klagat på mig (utan att ha läst inlägget ordentligt) vi mejl och telefon. Snacka om att skjuta budbäraren. Det är ni som har gjort fel, varit slarviga och naiva, inte jag.

    1. Nej,d et är fler organisationer och fler personer. Jag har dock i telefon bara uppgett en organisation. Så sluta tjafsa. Ni har klantat er, ni har tabbat er. Så gnäller ni på mig?

     I sak har ni dessutom hur många fel som helst i själva frågan (förutom när det gäller riskerna för miljön) om gruvbrytningen och gruvnäringen. Mend et är en annan diskussion som jag går in på i ett par andra inlägg (fler är på gång). Här är några av inläggen:

     http://blog.zaramis.se/2012/11/20/svensk-gruvnaring-utlandska-bolag/
     http://blog.zaramis.se/2012/11/19/alla-tro-att-sverige-kan-leva-pa-turism-ar-naivt/

 5. Jag vet vem Carl Piper är. Om han vore radikal skulle han förvandla godset till ett kooperativ. Kontrollerat av de som arbetar i företaget.

  Om jag inte sätter provocerande rubriker får jag väldigt få läsare. Jag har 3 000 läsare om dagen och är med det sannolikt Sveriges största dagliga vänstermedia.

  Jag har en specifik målgrupp för min blogg. Medelålders arbetarklassmän. Samma folk som högerextrema organisationer i huvudsak riktar sig till. För att få dem att läsa min vänstervridna blogg krävs det en viss vinkling. Om du eller andra vänstermänniskor inte gillar min rubriksättning så är det ganska ointressant faktiskt. Jag använder den sortens rubriker för att nå fram till och påverka min målgrupp.

  1. Men om du är lika radikal som du kräver av andra så ska du väl ändå inte ha reklam för kapitalistiska företag på din blogg och låta dig sponsras genom klickar på den. 

   Dessutom är det en stor skillnad mellan provocerande och vilseledande rubriker. Låt oss säga att du lyckades få läsare på grund av just denna rubrik. Vilket budskap har de fått? 

   1. Jag behöver tjäna pengar. Därför har jag reklam. Jag får nämligen inget arbete. Varit arbetslös i 7 år. Tycker du jag ska svälta?

    Snart blir jag förbannad på era löjliga personangrepp. Om ni hade sett till att hålla borta högerextremisterna så hade det ju inte varit ett problem. Det är inte jag som gjort bort mig, utan ni. Sen förolämpar ni mig?

 6. ”…ingen av de nämnda grupperna på något sätt är att betrakta som högerextrem och att de flesta, kanske alla, av dem sannolikt aldrig skulle länka till en högerextrem sajt om de visste vilken typ av sajt det handlade om.”Och rubriken: Gruvmotståndare har samröre med högerextremister.

  Har jag fattat rätt: du upptäcker att någon har länkat till en olämplig sajt, du tänker att denne någon har dålig koll och är naiv, du vill hjälpa till och upplyser denne någon lite diskret via mail och denne någon plockar genast bort länken…ok. Och sen skriver du ett blogginlägg som heter Gruvmotståndare har samröre med högerextremister. Jag fattar inte riktigt hur du tänker – handlar detta om att dra trafik till bloggen, kanske?

  Att de flesta samer bor i Umeå och Stockholm gör väl för övrigt inte att de som bor i samebyar och bedriver rennäring inte har några rättigheter? De renägande samerna har fått se sina marker minska de senaste hundra åren, och de är hårt trängda. Svenska staten har en ful historia av att stämpla rennäringen som ett lägre civilisatoriskt tillstånd, inga snabba cash där, så den måste bort. Och det känns lite 30-tal, rashygien och Lundborg måste jag säga….om vi nu ska prata nazistkopplingar. Eller så kan vi hålla oss till sakfrågan, nämligen minerallagen och dess nuvarande utformning.

  1. jag är mot en särlagstiftning som gynnar den renägande samiska överklassen. Därvidlag är jag överens med det största samiska partiet så det är ingen konstig ståndpunkt. Jag anser inte att den överklass som är renägare ska gynnas på något sätt. Jag är tveksam till att rennäringen ska gynnas överhuvudtaget (se mina inlägg om vargfrågan). Däremot är jag positiv till inskränkningar av äganderättens om gynnar flertalet samer. 1 000 samer har renar. Det finns 20 000 samer. Att säga att renägarna måste skyddas och dera intressen måste gå först är som att säga att det svenska fisket måste styras efter de 1 200 yrkesfiskare som finns och deras intressen. En lite annan fråga, men ändå med viss koppling.

   http://blog.zaramis.se/2009/03/13/rennaringen-ocksa-en-inskrankning-i-aganderatten/
   http://www.zaramis.nu/blog/2010/01/06/2-000-vargar-i-sverige-vore-ett-rimligt-mal/
   http://blog.zaramis.se/2010/11/21/fler-vargar-ar-bra-for-sverige/

   Jag är positiv till minerallagens nuvarande utformning. Jag har skrivit inlägg om det tidigare. De inskränkningar av äganderättens om finns där är progressiva och bra.

   http://blog.zaramis.se/2011/07/15/inskrankningar-i-aganderatten-gruvlagstiftningen/

   Grejen var att man inte plockade bort nån länk när jag påpekade det. Efter mitt inlägg har man gjort det (jag har dock inte kollat om alla länkar är borta).
   Ni skulle ha fixat detta problem långt innan. Så jag aldrig behövt skriva mitt inlägg. ATt nis en inte kan skilja på nazister oc ilsamofober är ytterligare ett tecken på er okunnighet. Jag har alltså inte någon stans hävdat kopplingar till nazister, utan till högerextremister. Det är liksom inte samma sak även om nazister också är högerextremister. Sverigedemokraterna är inte nazister, men islamofober och högerextremister. Det är sådana sajter det funnits länkar till.

 7.  Anders S: Du är inte riktigt saklig i dina påståenden och jag ser en väg att försöka slippa att ge ett riktigt svar på de frågor du får. Naturligtvis måste du svara på de frågor du får, om du anklagar någon eller gruppen så måste du naturligtvis visa att dina påståenden har en grund. I övrigt så ser jag inte att det finns, mycket av riktighet i sin helhet  i dina påståenden. Men mitt jobb är inte att kasta skit på dig, men jag tycker att du borde svara på de frågor som någon ställde dig. Denna någon kanske känner sig utpekad i dina påståenden. Så var barmhärtig med frågeställaren och ge frågeställaren , svar på frågorna. Annars så utgår dom säkert från att din blogg bara är svammel.

 8. Jag tvivlar på att du kan avgöra om jag är saklig. Via telefon och mejl har jag varit i kontakt med ledande personer bland de som anordnade manifestationen i Stockholm. Den en av de personerna bekräftade efter en stunds samtal det påpekade problemet. De slarviga organisationerna/personerna har uppenbarligen också reagerat positivt då ingen av dem klagat på mitt inlägg, men däremot tagit bort länkarna.

Kommentarer inaktiverade.