Järnrören påverkar inte stödet för SD

Idag har en Sifo-undersökning presenterats. Enligt den har stödet för SD ökat med 0,8%. Det har fått rubriksättare och andra på media att sätt helt felaktiga rubriker. Nämligen att sätta rubriker i enlighet med den jag själv satt. Att SD-skandalen inte påverkat opinionen. Det påståendet är emellertid inte sant.

Sifo-undersökningen är i huvudsak gjord innan skandalen med våld, sexism, rasism och järnrör dukades upp av Expressen. Om järnrörsmaffian påverkat opinionen vet vi inte förrän nästa opinionsundersökning kommer. Men vissa tecken finns. DN har i en undersökning visat att förtroendet för Sverigedemokraterna minskat bland svenskar i allmänhet, men ökat bland SD:s egna väljare och sympatisörer.

Det betyder sannolikt att opinionen bara påverkas marginellt av järnrörsgänget, deras sexism, rasism och våld. Helt enkelt för att det är vad SD-väljarna förväntar sig av Sverigedemokraterna. De får röster just för att de är kvinnofientliga, rasistiska och benägna till att ta till våld mot ”slödder och pack” inklusive homosexuella och invandrare.

Så länge debatten i samhället är fixerad på hur man ska vara, på identitet, på jämställdhet, på minoriteters rättigheter och liknande kommer stödet för att SD att vara oförändrat eller öka. Kanske kan järnrörsskandalen på kort sikt fungera som en broms för ökningen av stödet till SD. Men på sikt tror jag påverkan kommer att vara minimal (om partiet splittras kan utvecklingen dock bli en annan).

Vad som måste till är att debatten fokuserar på ekonomiska klyftor, jämlikhet, klass och orättvisor istället för på etnicitet, kön, genus, queer och liknande.  Först då man diskutera saker som förenar fattiga människor, dvs ojämlikheten och nedskärningarna i den sociala välfärden kan man få människor att bortse från sånt som att grannen har svart skinn, är bög eller flata osv. Då blir de gemensamma intressena av att få det bättre viktigare än en individuella identiteten. Detta är vänsterns dilemma.

Det är exempelvis inte gruvbrytningens miljömässiga konsekvenser som det ska fokuseras på utan om det är möjligt att skapas nya arbeten, även i gruvor, på ett sådant sätt att miljön inte hotas. Fokus på arbete och välfärd istället för problemen. Fokus på ett annat samhälle, på en positiv utveckling med jämlikhet och jobb. Visioner, inte bevarande av status quo. Inte heller falska motsättningar och felaktig omvärldsuppfattning ska vara fokus. Fattiga är inte de som får betala trängselavgifter. Vi behöver kanske inte ganska meningslösa debatter om Tintin för sådant förändrar ingenting vad det gäller stödet till SD (sen kan sådant kanske behövas ändå, jag anser inte det helt saknar betydelse, men fokus bör ligga nån annan stans).

Läs mer:

Den europeiska fascismen
Att bekämpa rasism och rasistiska partier
Sverigedemokraterna – en fascism för vår tid
I ett samhälle där rasism blir normalitet…
Att bekämpa rasism, fascism och SD
Bekämpa rasism – för ett öppet samhälle
Det är inte ofattbart, det är inte blint våld, det är terrorism
Högerextremism – inte extremism, politik – inte blint hat
Extremism förebyggs genom jämlikhet
Det här är Sverigedemokraterna – fascister och rasister
Den moderna fascismens väsen
Fascismen mitt ibland oss

Intressant?
Bloggat: Högberg, Moberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Järnrören påverkar inte stödet för SD”

Kommentarer inaktiverade.