Regeringens bristande respekt för demokratin

Ett mejl som borde diarieförts regeringskansliet har plockats bort. Ett mejl med känsliga uppgifter om vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabaien har försvunnit. Någon måste ha plockat bort det. Någon i regeringen eller någon tjänsteman som arbetar åt regeringen. Det handalr om en person med mycket dålig respekt för demokratin, för öppenhetsprincipen som är en del av den svenska demokratin. En viktig del som möjliggör granskning av våra folkvaldas beslut och handlingar.

Ansvarig minister, Karin Enström, vet inte varför mejlet inte finns med i diariet. Uppenbart är att man försöker mörka vad regeringen kände till om Saudi-affären. Om det är Karin Enström eller den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors som är ansvarig för försvinnandet vet jag inte. Nån av dem är ansvarig, nån av dem har visat bristande respekt för demokratin, oavsett vem som praktiskt plockat bort mejlet:

Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson för Miljöpartiet, är upprörd.- Regeringen har vetat om det här, det har vi sagt hela tiden och det är ganska uppenbart för alla att så är fallet, säger han till TT.

Han menar att huvudfrågan i och med dagens avslöjande från Ekot nu är vad statsminister Fredrik Reinfeldt visste om upplägget.

– Han har själv sagt att han inte visste om det. Nu kommer ju frågan direkt till honom själv. Han måste lägga alla korten på bordet.

Peter Rådberg tycker att det är mycket allvarligt att handlingen försvunnit ur diariet.

– Att regeringskansliet inte diarieför eller tar bort den här typen av handlingar är oerhört allvarligt och gör att förtroendet för regeringen faller. Därför är det så viktigt att statsministern själv går ut och säger något i den här frågan. Det dags för Fredrik Reinfeldt att berätta. Svenska folket måste få veta vad som hänt och inte hänt.

Det inträffade är naturligtvis helt oacceptabelt och understryker  att regeringen Reinfeldt har ett grundläggande förakt för demokrati.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements