Legalt hasch i Danmark?

Flera skånska kommunpolitiker tycks i alla fall tro att det är på väg. Men enligt media i Danmark så är läget knappast sådant att en legalisering av hasch och marijuana är aktuell i Danmark. Visserligen är den socialdemokratiske överborgmästaren i Köpenhamn, Frank Jensen, positiv till legalisering av hasch, men eftersom partiledningen är mot så lär det knappast komam nåt sånt förslag:

Men det lader ikke til, at de skånske politikere behøver at bekymre sig alt for meget for, at den euforiserende tobak slippes løs i den danske hovedstad.

Thorning har ændret holdning
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slog i sidste uge fast, at fri hash ikke er en farbar vej, men kan føre unge i uføre.

Dermed har hun skiftet holdning 180 grader, for hun foreslog i 2003 et pilotprojekt med at tillade hash på Christiania for at bekæmpe hårde stoffer og hård kriminalitet blandt rockere. Men det mener hun ikke længere.

»Jeg har markant skiftet synspunkt på det felt. Jeg har set, hvor farlig hash er. Regeringens politik er soleklar på det område«, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Inte heller går det att legalisera cannabis lokalt i Köpenhamn. Några lagliga sådan möjligheter finns helt enkelt inte. De svenska politikerna oroar sig för nånting som inte är aktuellt, nånting som inte kommer att ske. De oroar sig dessutom för nånting som är mindre farligt än alkohol. Det känns lite överdrivet.

Cannabis är mindre skadligt för unga än alkohol och det finns som jag ser det all anledning att avkriminalisera innehav för eget bruk på samma sätt som det fungerade på 1970-talet. Däremot är jag mycket tveksam till en total legalisering även om haschbruket i länder där det i praktiken varit legalt är mindre än i Danmark.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Legalt hasch i Danmark?”

 1. Det här knarkkriget man för är så galet uppåt väggarna så det är inte klokt.
  Det kostar oss skattebetalare enorma summor pengar och det kriminaliserar så många människor som egentligen inte utgör något som helst hot varken mot samhället eller individerna i den.
  Resten av världen går mot en betydligt humanare syn mot droger och försöker göra det bäst av situationen men här i krokarna förs det korståg gentemot allt och alla som vill se samma sorts hantering här.
  Man bryr sig inte det minsta om de enorma baksidor man får såsom organiserad brottslighet, ungdomar som riskerar att betydligt enklare bli indragna i kriminella verksamheter när man för detta absurda krig samt människor som kan hamna i fängelse och kosta oss onödiga summor pengar man kunde lagt på att faktiskt ha riktiga brottslingar där istället. Man skapar dessutom ett utanförskap för de som hamnar i drogmissbruk då de ofta inte får den hjälp de behöver och även riskerar att hamna i fängelse för att de söker hjälp.
  Svenska statsapparaten vill gärna tona ner att så inte är fallet, men det finns för många fall som talar att det sker för att man ska kunna bortförklara det som några ”få dumma fall”.

  Sedan för att göra en något urvattnat jämförelse så är det faktiskt bara och titta på vad som hände när man i u.s.a förbjud alkoholhaltiga drycker rakt av trots att det fanns en stor andel människor som ville kunna nyttja denna drog. Allt blev värre. Organiserad brottslighet flög genom taket och man tappade helt kontrollen av hur mycket och var folk drack. Det var enklare för ungdomar att köpa drogen som illegal än legal då de som då försedde folk med drogen inte brydde sig om att be om leg.
  Idag är det inte svårt att se exakt samma scenario utspelas kring Cannabis.
  Man kan tycka vad man vill om drogen och man behöver absolut inte vara ett fan av droger alls men man borde iaf bry sig om vad ens egna skattepengar faktiskt bidrar till i detta galna drogkrig.

   
   

Kommentarer inaktiverade.