Överreklamerad TV-kändis gjorde reklam för antisemitisk bok

Gina Dirawi, en överreklamerad ung programledartjej som verkar väldigt käck har enligt Jonathan Leman från Expo flera gånger trampat klaveret när det gäller antisemitism:

Programledaren Gina Dirawi har tidigare kritiserats för jämförelser mellan Israel och Nazitykland. Nu tipsar hon sina följare om en bok av en ökänd antisemitisk konspirationsteoretiker som ifrågasätter Förintelsen.

Det var sent igår kväll som Gina Dirawi, programledare för Melodifestivalen, med formuleringen ”Lite kvällsläsning…” tipsade om Lasse Wilhelmsons bok ”Är världen upp och ner?”. Inlägget lades ut på Dirawis blogg och har gillats av över 3000 på det sociala mediet instagram.

Kärnan i Lasse Wilhelmsons texter är myten om en judisk sammansvärjning som styr världsekonomin och media. Förföljelser av judar genom historien beskrivs som en reaktion på deras påstådda makt och manipulationsförsök.

”Judefientlighet har det funnits genom historien. Men ofta är det så att det är judarna själva som genom sitt eget beteende har framkallat den.”

[…]

I november förra året uppmärksammades att Dirawi i sin blogg skrivit att ”Israel tar efter Hitler”. Dirawi skrev också att man på Förintelsens minnesdag, som markerar befrielsen av Auschwitz, borde uppmärksamma ‘alla palestinier som mördats av sionisterna i Israel’.

När det gäller det första exemplet så håller jag med Jonathan Leman. Att göra reklam för Wilhelmssons bok är att sprida propaganda och reklam för antisemitism och en antisemitisk bok. Lasse Wilhemson är en ökänd antisemit. När det gäller det andra exemplet så ser jag det som osmakligt och felaktigt, men inte som antisemitism. Att jämföra sitautionen i Warzawaghettot med situationen i Gaza ser jag som rimligt i vissa fall. Den judiske extremisten Anielewicz kamp är helt klart jämförbar med Hamas kamp. Och den judiske vänstermannen Edelmans kamp och samarbete med Anielewicz är jämförbar med PFLP:s kamp och samarbete med Hamas.

Men att jämför förintelsen med Israels behandling av palestinier ser jag som direkt felaktigt. Det handlar inte på något sätt om samma sak. Varken i sak, metod, skala är det en jämförelse som fungerar eller är acceptabel. Däremot är det enligt min mening inte att betrakta som antisemitism. Jag upplever att Jonathan Leman ofta går till överdrift och betraktar nästan all form av kritik av Israels agerande eller kritik av judendomen (kritik av Israel och kritik av judendom är inte samma sak) som antisemitism. Till överdrift går ofta också Henrik Bachner och det märks i samband med organhandel och organstöldsaffären i Israel och Donald Boströms ganska onyanserade och oförsiktiga artikel i Aftonbladet för några år sen.

Inlägget där Gina Dirawi gjorde reklam för Wilhelmsons bok är borttaget från hennes blogg. Istället har hon skrivit det här. Naivt och ytligt.

Läs också:

Intressant?
Bloggat: Moberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Överreklamerad TV-kändis gjorde reklam för antisemitisk bok”

Kommentarer inaktiverade.