Södertälje: Fokus på ekonomisk brottslighet ger resultat

17 personer från Södertälje, Nynäshamn, Nyköping, Rönninge och Huddinge som sitter häktade för assistansbedrägerier är misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet, och fler frihetsberövanden är att vänta. Att gå på pengarna är ett viktigt verktyg i polisens kamp mot den organiserade brottsligheten.

– Det handlar om kriminella individer som har en socialt respekterad fasad, men samtidigt har förmåga att omsätta och förfina svart kapital. Bedrägerierna är satta i system sedan lång tid tillbaka, säger Björn Schager, operativ chef för insatsen.

De 17 personer som nu är häktade för grova bedrägerier, bokföringsbrott och skattebrott greps av polisen på olika adresser i Stockholms län den 6 och 7 november i år. Under utredningen säkrade polisen även tillgångar som kontanter, fastigheter, guld och fordon till ett betydande värde. Domstolen har bestämt att tillgångarna ska vara belagda med kvarstad. I samband med utredningarna kring assistansbolag har det också framkommit att en del av de inblandade också undanhållit stora summor från beskattning i frisörsalonger:

Ekobrottshärvan i Södertälje har förgreningar till folk i det så kallade Södertäljenätverket.  Åklagaren har fryst tillgångar på tolv miljoner för två av de häktade.  Och nu framkommer det att tre av de häktade även undanhållit skatt på miljonbelopp i frisörsalonger i Kista och på Södermalm.

–Vi har tittat på oredovisade intäkter, det är stora belopp som undanhållits från beskattning helt enkelt. Dessutom handlar det om svartarbete, säger Thomas Saltin, enhetschef på Skattenheten på Skatteverket.

Skatteverket och polisen har vid sju olika tillfällen kontrollerat kundräkningar i ett av bolagens frisörsalonger och då framkommer det att mer än hälften, 24 av 53 försäljningar, inte slogs in i kassan. I det andra bolaget som Skatteverket gjort tillslag mot är det  45% av köpen som slagits in i kassaapparaten.

Tidigare var fler häktade men två kvinnor, 28 resp. 30 år gamla, har släppts fria även om de fortfarande är misstänkta grovt bedrägeri. Frisläppandet skedde i samband med omhäktningsförhandlingar i torsdags:

Advokat Filip Rydin, som försvarar en av delägarna till bolaget, säger att hans klient förnekar brott.
– Min klient tillbakavisar alla brottsanklagelser, säger han.

Tingsrätten har beslutat om kvarstad på tolv miljoner kronor av den 41-årige delägarens och hans kumpans egendom – värden som vid en fällande dom ska kunna täcka den skada de misstänks ha åsamkat skattebetalarna. Dessutom har beslut om kvarstad för 15 miljoner kronor tagits gentemot ?bolaget av samma orsak.

Den utredning som pågår är omfattande, enligt Torbjörn Hermansson på länskriminalens enhet för grov organiserad brottslighet.
– Det finns kopplingar till den grova organiserade brottsligheten här, därför utreds ärendet här och inom Tore 2-insatsen, säger han.

– Att gå på pengarna är ett effektivt sätt för att bekämpa brott. Ju högre upp i en organiserad kriminell struktur desto mer handlar det om ekonomisk brottslighet. Om du tar bort den ekonomiska vinningen är det inte längre så intressant att vara kriminell.

Enligt den operative chefen för insatsen, Björn Schager, kommer det att bli aktuellt med fler frihetsberövanden.

Ärendet leds av Internationella åklagarkammaren och Ekobrottsmyndigheten och drivs tillsammans med Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Polisen.

Enligt polisen så har härvan kopplingar till Södertäljenätverket. Bland annat ska en av de gripna männen, Tomas Altunkaynak, enligt uppgifter ha kopplingar till det kriminella nätverket. Altunkaynak är delägare i en frisörsalong där misstankar om brott också föreligger.

Samtidigt med assistanshärvan pågår en rättegång mot 17 män i Södertäljenätverket, däribland en man som anses vara en hög ledare i nätverket, Bernard Khouri. De är tidigare dömda till långa fängelsestraff men på grund av jäv har rättegången fått tas om. Alla är misstänkta för grova våldsbrott.

En annan av de misstänkta i assistanshärvan är en tidigare FP-politiker i Nyköping, Daniel Åhlander. En kommunalt anställd i Södertälje är avstängd från jobbet då personen också arbetat i det aktuella assistansbolaget och en anställd på Försäkringskassan tillhör de häktade.

Observera att misstanke om brott inte är detsamma som att man är skyldig till brott. De som är misstänkta är alltså att fram till de eventuellt blir dömda att betrakta som oskyldiga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Det är så kriminella ska hanteras. Ofta är det så att de räknar med att de ”tjänar” på att ta ett ”straff” i Sverige då de, åtminstone tidigare, kunnat behålla tillgångarna de stulit. Så det är helt rätt väg att gå att rensa kriminellas tillgångar så mycket som möjligt, även när de har skrivit dem på anhöriga. Kan de inte redovisa tillfredsställande varifrån pengarna kommer så anser jag de bör vara förverkade. Detta minskar incitamenten att gå med på några års hotellvistelse för att sen leva det glada livet.
    Det borde inte vara så svårt för anhöriga att räkna ut varifrån plötslig rikedom kommer. Hursomhelst så är det inte samhället som ställt till det för de anhöriga utan det är den kriminelle.

    Detta blir ju naturligtvis bara ett rykte, som alla får tolka som de vill, när man skriver så här, men kan vara intressant och veta. Jag har från säkra källor fått bekräftat att ett par av de inblandade höll på och bygga en mångmiljonvilla (dvs bara ”skalet” kostar 5 miljoner) i ett välbärgat område här i Södertälje, nu har det bygget avstannat. Denna ska naturligtvis beslagtas direkt om de kriminella inte kan redogöra varifrån pengarna kommer.