Rumsrent vänsterparti en del av anledningen till SD:s tillväxt

Man tycker att ett vänsterparti värt namnet skulle kunna växa i en sådan situation som Sverige befinner sig idag. Men inte. Vänsterpartiet får inget ökat stöd i opinionen, vänsterpartiet står och stampar. I sin iver att vara makten till lags, att vara som de andra gamla partierna, i sin iver om att kanske, i framtiden, får vara med och bestämma lite så har Vänsterpartiet förvandlats till ett ryggradslöst mjäkparti som inte tar kamp mot något. Ett parti som inte syns. Ett rumsrent parti  som ingen bryr sig om. Ibland kan man säga bar saker, men ingen lyssnar ju eftersom vänsterpartiet upplevs som ett parti som de andra, ett av maktens partier.

Dessutom är det ett parti som fokuserar på fel frågor. Ska man kunna bryta SD:s framgångar i opinionen måste fokus vara på frågor som förenar fattiga sverigefödda med fattiga invandrare, det måste vara frågor som förenar män och kvinnor, det måste vara frågor där fattiga anser och upplever att de har gemensamma intressen. Undersökningar visar att detta är ekonomiska frågor.

I ekonomiska och demokratiska frågor har arbetare och fattiga radikala åsikter, oavsett om det handlar om kvinnor eller män, sverigefödda eller invandrare.  I kultur- och identitetsfrågor har arbetare och fattiga (de som ofta stöder SD) däremot konservativa åsikter. Fokuserar vänstern på dessa frågor utåt, och det är det som vänstern gör idag, så kommer unga arbetare, unga män, att vända sig bort från vänstern. Och istället ge sitt stöd till SD.

Jag säger inte att genus, kön, etnicitet, identitet osv är oviktigt. Det är viktigt. Men ett primärt fokus på de frågorna från vänsterns sida gynnar SD:s tillväxt. Vad som också gynnar SD är feghet, som exempelvis när Vänsterpartiet i Göteborg inte klart och tydligt tar ställning för sin egen partimedlem Gun Holmertz, när hon hotas och hotats av muslimska fundamentalister. Vi i vänstern ska inte vara vänner med muslimska fundamentalister, vi ska var deras fiender precis som vi är fiender till fundamentalistiska kristna kyrkor. Att vänsterpartiet duckar i denna fråga är också en sak som gynnar SD. Det är också feghet när vänsterpartiet inte klart och tydligt tar strid mot nedskärningar och försämringar, utan fegar ur för att få vara en del av makten. Även sådant gynnar SD.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Leines, Kjellberg, Annarkia, Röda Malmö,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, HD, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • En mkt angelägen analys, så vitt jag ser.

   Samtliga partier utom SD har som fullfjädrare landsförrädare totalt åsidosatt och ”sålt ut” den ekonomiskt och utbildningsmässigt svagare sista 1/3-delen av Sveriges befolkning, just dessa som generellt får ta de värsta konsekvenserna av en icke-fungerande invandringspolitik, hyresboende i problemområden, konkurrens om låglönejobb etc.
   Ett gigantiskt svek och –  exakt –  särskilt av Vänstern

 • Tredje_omloppet

  Du är på rätt spår här Svensson. DN skriver i dag att då varslen stiger så ökar SD. Det är alltså i första hand en ekonomisk fråga och inte en rasfråga. Om vänstern skulle göra klart att med ”svensk” menar vi en person som är solidarisk med sina klassfränder och samverkar i en kamp för sina rättigheter så skulle det gå en susning genom borgarna. 

  Om man sedan klargjorde att man inte accepterar att religiösa ledare isolerar sina landsmän i lokala slutna religiösa grupper utan vill samverka med dem för att de helt enkelt ska ha samma rättigheter som alla andra plus skyldigheter mot sina klassfränder och det gemensamma samhället så skulle det bli en helt annan diskussion. 

  Nu stiger SD för vart angrepp eftersom man hackar på dem som personer, inte diskuterar de problem som ger dem medvind. Vänstern är det enda parti som har en position där man kan stjäla vinden för SD. Gör ett försök, det kan inte skada.

 • ATB

  Ett vettigt resonemang från Svensson, men jag får också instämma med sign. paulona_70. Få från vår arbetarklass identifierar oss med de kulturer och attityder som numera frodas i våra förorter, där endast en bråkdel av de senare årens invandrare kan kalla sig arbetare. Majoriteten lever på svensk välfärd, en välfärd som slitna svenska och integrerade invandrade arbetare ser utholkas för varje år.
  Enligt DN består SD´s sympatisörer till stor del av lågutbildade män från arbetarklassen. Det kan jag mycket väl tro, då det är många arbetarfamiljer som inte har resurser att ta sig ifrån miljonprogrammen, utan tvingas ha den förhärligade mångkulturen in på livet med allt vad det innebär av otrygghet och segregerad skola för ungarna. Mångkultursvurmarna och SD-hatarna bor sällan där själv, och detta är ett hyckleri som retar fler och fler och genererar röster till det enda parti som talar om verkligheten utan den rännil av floskler och osanningar som ”sjuklövern” inkl.(V) och media vräker ur sig. Dom måste tro att vi är blinda och döva idioter?
  Jag har både bott och arbetat kommunalt i förorten med att serva invånarna där i 30 år, så jag har rätt bra på fötterna.

  • Jag är inte överens med beskrivningen av förorterna på ett generellt plan. De flesta förorter i Sverige har en majoritet svenskfödda och en minoritet invandrare. Antalet muslimer år mycket och antalet invandrare inte speciellt många.

   Grundproblemet är den nedskärnings- och åtstramningspolitik som socialdemokrater och borgerliga partier till höger om dem fört de senaste 20-30 åren. Där ligger problemet i samhället. En politik som omfördelat från fattiga (oavsett om det handlar om sverigefödda eller invandrare) till rika (oavsett om de är svenskfödda eller invandrare som drottning Silvia). Det handlar om klass, inte etnicitet. Överklassen bedriver ett framgångsrikt klasskrig mot underklassen. Vi måste slå tillbaka nån gång. Mot överklassen, inte mot våra invandrade grannar.

   • ATB

    Ja, jag var nog lite väl generell och otydlig med benämningen ”förorter” och ber om ursäkt för det. Hovås/Billdal/Skintebo, Älvsborg, Tuve och Kärra inom Göteborg kanske också kan kallas förorter, och där är den absoluta majoriten invånare alldeles riktigt svenskfödda.
    Vad jag syftade till var stadsdelar som Hjällbo, Lövgärdet, Hammarkullen, Bergsjön, delar av Frölunda/Tynnered, Länsmansgården och Biskopsgården. Gör en rundvandring där, och du finner att det är långt mellan de svenskfödda. De du träffar är oftast anställda inom någon stadsdelsverksamhet, och lämnar området efter arbetets slut, eller obemedlade svenskar utan möjlighet att ”köpa” sig fria.
    Svenskar är inga rasister av hävd så det handlar inte alls om ras. Jag håller helt med dig där. SD´s framgångar går hand i hand med friställningar, varsel och välfärdens urholkning. Även (V) måste inse att det inte finns något ymnighetshorn att ösa pengar ur, utan det är produktiva indivders arbete som skapar grunnlag för välfärdens resurser. SD är nog inte alldeles fel ute med argumentet att fullt fokus måste ligga på att få de som redan är här utan att bidra till sin försörjning i riktig sysselsättning. Man kan inte fortsätta fylla på ett kärl som redan rinner över. Borgarnas olika ”hitta-på-jobb” och integrationsprojekt kostar mer än det smakar, vad som behövs är riktiga- och riktigt betalda jobb.
    Det finns mängder av saker i en stad som Göteborg i behov av skötsel och underhåll, samtidigt som det är dags för makthavare och samhälle i övrigt att klassa ner vissa jobb som skitjobb!
    Facket har också ett visst ansvar att lätta på trösklarna.
    Det talas om att lågutbildade invandrargrupper har så lätt att få jobb i England. Visst är det så, det har jag sätt med egna ögon. Faktum är att det ofta är skötsel- och underhållsjobb av ytor och fastgheter som är lågprioriterade här i Sverige. Men väljer istället att låta mäniskor gå passiva och obehövda medan värdefull stadsmiljö tillåts förfalla.

    • I de flesta av de stadsdelar som du nämner är cirka 60% av befolkningen invandrare eller barn till invandrare. Det betyder också att de flesta är svenskfödda. De tre undantagen är Gårdsten, Hjällbo och Bergsjön där de flesta är invandrare. Min son bor i Bergsjön, min styvfar bor i Hammarkullen, en faster bor i Backa, jag är god man för en person i Tynnered och var tidigare god man för en person i Biskopsgården. Jag har bra koll på både verkligheten i arbetarklassförorterna och en hyfsad koll på statistiken som finns på Göteborgs kommuns hemsida.

     Det där med Storbritannien är inte sant. Det finns en konstaterad skillnad för somalier, men inte för någon annan grupp. Orsakerna till att det kan vara lättare i USA och Storbritannien är storleken på invandragrupperna ihop med en stor rasism. Man bildar etniska enklaver och ger jobb till varandra inom gruppen. Det är inte möjligt i Sverige då invandrargrupperna i allmänhet är för små.
     http://blog.zaramis.se/2012/11/05/etniska-enklaver-gor-att-somalier-klarar-sig-battre-i-usa/

     • ATB

      Jag är fullt medveten om att exemplet Storbritannien avser somalier, men tyckte det var o-PK att framhålla en särskild grupp i sammanhanget. Lika medveten är jag om det faktum att det finns invandrare och invandrare, likaså flyktingar och flyktingar.
      Jag gillar din konstaterande slutkläm ang etniska enklaver. Har du den koll du påstär vet du också att denna företéelse redan är här, om än i begränsad omfattning. Än så länge. Om inget görs.

   • ATB

    Ja, jag var nog lite väl generell och otydlig med benämningen ”förorter” och ber om ursäkt för det. Hovås/Billdal/Skintebo, Älvsborg, Tuve och Kärra inom Göteborg kanske också kan kallas förorter, och där är den absoluta majoriten invånare alldeles riktigt svenskfödda.
    Vad jag syftade till var stadsdelar som Hjällbo, Lövgärdet, Hammarkullen, Bergsjön, delar av Frölunda/Tynnered, Länsmansgården och Biskopsgården. Gör en rundvandring där, och du finner att det är långt mellan de svenskfödda. De du träffar är oftast anställda inom någon stadsdelsverksamhet, och lämnar området efter arbetets slut, eller obemedlade svenskar utan möjlighet att ”köpa” sig fria.
    Svenskar är inga rasister av hävd så det handlar inte alls om ras. Jag håller helt med dig där. SD´s framgångar går hand i hand med friställningar, varsel och välfärdens urholkning. Även (V) måste inse att det inte finns något ymnighetshorn att ösa pengar ur, utan det är produktiva indivders arbete som skapar grunnlag för välfärdens resurser. SD är nog inte alldeles fel ute med argumentet att fullt fokus måste ligga på att få de som redan är här utan att bidra till sin försörjning i riktig sysselsättning. Man kan inte fortsätta fylla på ett kärl som redan rinner över. Borgarnas olika ”hitta-på-jobb” och integrationsprojekt kostar mer än det smakar, vad som behövs är riktiga- och riktigt betalda jobb.
    Det finns mängder av saker i en stad som Göteborg i behov av skötsel och underhåll, samtidigt som det är dags för makthavare och samhälle i övrigt att klassa ner vissa jobb som skitjobb!
    Facket har också ett visst ansvar att lätta på trösklarna.
    Det talas om att lågutbildade invandrargrupper har så lätt att få jobb i England. Visst är det så, det har jag sätt med egna ögon. Faktum är att det ofta är skötsel- och underhållsjobb av ytor och fastgheter som är lågprioriterade här i Sverige. Men väljer istället att låta mäniskor gå passiva och obehövda medan värdefull stadsmiljö tillåts förfalla.

 • Pingback: De dog i Fästning Europas vallgravar. | Kildén & Åsman()

 • När det gäller Storbritannien säger undersökningen dessutom att det är osäkra uppgifter då det finns för lite faktauppgifter och undersökningar.

  I Sverige finns egentligen bara två invandrargrupper som är tillräckligt stora för att bilda etniska enklaver. finnar och jugoslaver. Med tanke på utvecklingen i Jugoslavien så är det dock inte längre en enhetlig grupp och därmed är det inte möjligt. Finnarna är den enda grupp som kan klara sig i det svenska samhället utan att lära sig svenska. Det tyder på att den gruppen är den enda för vilken det eventuellt skulle kunna påvisas enklavbildning om det undersöktes. Men sannolikt finns inte något sådant i det fallet.

  Utredningarna mot Södertäljenätverket visar att det inte ens förekommer bland syrianer som ju annars är en kulturellt starkt sammanhållen grupp.

  Den nuvarande utvecklingen i samhället är inte bara. Den höga arbetslösheten kan permanenta sociala problem i arbetarklassen (som till cirka 20-25% består av invandrare med barn)

 • Pingback: Varför arbetarhöger? | Svensson()