Varför järnvägen inte fungerar

Boktips
Det stora tågrånet
Mikael Nyberg
Karneval Förlag
ISBN: 978-91-85703-68-5

Varför järnvägen inte fungerar

Alla som bor i Sverige vet att den svenska järnvägen inte längre fungerar som den borde. Tåg blir försenade, tåg går inte alls och tåg kommer inte. Underhållet är eftersatt och underliga olyckor sker. Minsta lilla väderstörning får enorma konsekvenser. Men det behövs inte ens alltid det. Billigast är sällan bäst.

Det finns anledningar till att det är på det viset. Anledningarna heter avreglering, uppstyckning, uförsäljning, marknadsanpassning och privatisering. Det visar Mikael Nybergs bok med besked. Det är en bok som visar hur misslyckade privatiseringspolitiken är. Hur just denna nyliberal kvåg av kontrareformer snabbt förstör och ödelägger system och teknik som skapats under ett århundrade för att vara pålitlig och säker.

Boken visar också hur den aktuella politiken inte bara går ut över de som vill åka med tågen utan också över de anställda som får sämre löner, sämre arbetsförhållanden och sämre anställningsvillkor. Utländsk arbetskraft från exempelvis Polen får de sämsta och värsta jobben till usla löner och med osäkra anställningsförhållanden. Tillfälliga anställningar och bristande kommunikation mellan de massvis bolag som ska sköta verksamheten garantera att ingen bryr sig och att inget fungerar som det borde. Sambandet och sammanhangen mellan olika delar av järnvägssystemen och de som ska sköta dem försvinner och allt fungerar allt sämre.

Vill du veta varför ditt tåg inte kommer fram i tid eller varför ditt tåg aldrig kommer fram i tid ska du läsa Nybergs bok. Vet du redan varför blir boken dock en smula enformig att läsa. Detta trots de intressant intervjuerna med folk som arbetar inom järnvägen på olika sätt. Men för den som vill veta så är boken ett måste. För den som vill fördjupa sig så är boken bra.

Anders Svensson

Läs mer: SRSVD1, 2, 3, 4, 5,  6DN1, 2AB1, 2, 3Jonas Sjöstedt, UNT, Fagerlund, Fältbiologerna, Kulturen, Dagbladet, Knuff, Lars Bäck, Skanskan1, 2, 3, 4, 5, HD1, 2, 3, 4, 5, 6, NSK1, 2, 3, 4, 5, LT, GP1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements