Inte troligt att din mobil innehåller konfliktmineral

Det påstås ofta att mobiltelefoner, de vi använder varje dag, sannolikt innehåller tantal som kommer från tantalitmalm (oftast kalla coltan) bruten i Kongo. Men i verkligheten är det inte speciellt troligt att mobiltelefonen innehåller tantal från Kongo.

Tantalitmalm bryts i huvudsak i Australien som ett normalår står för cirka 50% av världsproduktionen. Kongo står ett normalår för under 10% av produktionen, ofta för så lite som 1-2% av produktionen. Undantagen är främst åren 2009-2010 då världens näst största tantalitgruva, Wodgina i Australien, var stängd på grund av den ekonomiska krisen i världen. Den största gruvan, Greenbushes i samma land, minskade också produktionen under samma period. Greenbushes producerar även tenn och är världen största producent av litiummineral (60% av produktionen).

Under de två åren 2009-2010 stod Kongo för uppemot 15-20% av världsproduktionen. Även år 2000 stod Kongo för mer än 10% av världsproduktionen och det anses att denna produktion av tantalmalm (coltan) då var en starkt bidragande orsak till kriget i landet. Men normalt står landet, som nämnts ovan, för en betydligt mindre av produktionen. En del hjälporganisationer menar dock att det produceras mer malm i Kongo än vad officiell produktionsstatistik visar och att denna malm smugglas ut och sen redovisas komma från andra länder som Rwanda och Uganda. Det är möjligt, till och med sannolikt, att det är så, men Rwanda står i den officiella statistiken för en mindre produktion än Kongo och Ugandas redovisade produktion är pytteliten.

Andra större aktiva gruvor är Tanco i Manitoba, Kanada, Kenticha i Etiopien, Marropino i Mozambique, Yichun i Kina samt Pitinga (Paranapanema) och Mibra i Brasilien. Tidigare kom en stor del av tantalproduktionen från brytning av tennmalm i Sydostasien (Malaysia och Thailand). Under de två sista årtiondena på 1900-talet lades det mest av den brytningen ner då tenn ersatts av andra metaller inom de flesta användningsområden. Idag utvinns en del tantal från de kvarlämnade varphögarna vid många av gruvorna och från slagg vid de gruvor som fortfarande är i drift.

Vid sidan av tantal så produceras även metallen niob från columbittantalit (coltan). För niobproduktionen saknar brytningen av niobit och tantalit (coltan) betydelse. Istället produceras nästan all niob utifrån brytning av pyrochlormalm i Brasilien. Niob används främst i specialstål.

Även om Kongo spelar en nästan försumbar roll för brytningen av tantalmineral och produktionen av tantal så är det uppenbart att även den produktion som landet har haft betydelse för  kriget i de östra delarna av landet. Att vi har nån större mängd tantal från malm bruten i Kongo i våra mobiltelefoner är däremot inte sant. Troligtvis innehåller de flesta mobiler, datorer, spelkonsoler osv inte ett dugg tantal som producerats från malm som brutits i Kongo. Påståenden om det är helt enkelt felaktiga eller totalt överdimensionerade. Påståenden om att Kongo skulle ha större delen av världens förekomster och/eller brytning av tantal- och niobmalm är för sin del totalt felaktiga.

Kriget i östra Kongo finansieras alltså delvis genom brytning av tantalmalm (coltan) under vidriga förhållanden. En del av malmen smugglas ut av skrupelfria krigsherrar och gangsters. Denna malm redovisas sen som bruten i andra länder som Rwanda och Uganda. Samma förfarande förekommer med guld brutet i Kongo. Situationen när det gäller brytningen av malm som coltan i östra Kongo är ett resultat av statens sammanbrott, de gamla gruvföretagens förlust av kontrollen och ständiga konflikter med olika regeringar i Kongo.

Andra mineraler som också anses driva konflikten i Kongo är tennmalm (kassiterit) och den illegala brytningen och produktionen i Kongo anses enligt vissa källor vara 15 000 ton malm per år vilket motsvarar den legala produktionen i Bolivia, men bara är lite över än en tiondel av produktionen i Indonesien eller Kina. Kina och Indonesien står för cirka 20% av världsproduktionen vardera vilket ger Kongo en andel på 2-3%. Inte speciellt stor och betydelsefull alltså.  De tredje metallen som nämns är volfram (tungsten) som förekommer i mineralet volframit i Kongo. Kongos andel av produktionen är dock i detta fall helt försumbar. Volfram används till hårdmetall och specialstål.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Inte troligt att din mobil innehåller konfliktmineral”

Kommentarer inaktiverade.