Det skrivna ordet som arbetarkamp

Boknytt
Hopskrivet
Frances Tuuloskorpi (red)
Vulkan
ISBN: 978-91-637-1921-9

Det skrivna ordet som arbetarkamp

Antologin Hopskrivet är en del av en skriftserie som syftar till att sprida erfarenheter av att försöka använda och utveckla kollektiv styrka tillsammans med sina arbetskamrater. Boken är del 2 i serien och handlar om arbetsplatstidningar och webbsajter som ett vapen för kamp och för skapandet av gemensam styrka. I motsats till den första delen, Hopsnackat, så är det här en riktigt intressant bok.

Arbetsplatstidningar och webbsajter beskrivs. Både sådana som publicerats och publiceras av fackliga klubbar och sådan som ibland getts ut trots motstånd från fackliga klubbar. Det skrivs om uppgångar och nedgångar för kampen, om vinster och förluster. Det är intressant och givande, kan ge inspiration till vad man kan göra på jobbet. Tillsammans. Det är precis så som baksidestexten beskriver det:

Hopskrivet handlar om sånt som skrivs på arbetsplatsen, för och av dem som jobbar där. Läs om klubbtidningarna som gjorde skillnad, informationen som retade cheferna, bloggen som stoppade uppsägningar, tågvärdarna som blev pingviner.

Det påminner mig också om tiden på Saabs växellådsfabrik och på det stora industribageriet Pååls (numera Pågens Göteborg) ute i Högsbo i västra Göteborg. Bland det första vi startade upp när vi bröt socialdemokraternas monopol i fackklubben på Saab var ett ordentligt informationsblad, en arbetsplatstidning. På Pååls handlade det mer om en väggtidning kan man säga.

Anders Svensson

Några webbsajter med anknytning till bokens tema:

Kvasten
Folkrörelselinjen
Lerniafacket
Euromaintbloggen
SEKO Post Skärholmen-Hägersten (SekoEkot)
SEKO Årsta
Viseringsavisen (Klubb SJ Trafik)
Volvoklubben Umeå (Trycket)
Hamn4:an

Läs mer: Frances1, 2GP, Fria, Motarbetaren, Mål & Medel,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements