Rikaste svenskarna

Listan över de rikaste svenskarna i Veckans Affärer ser ut ungefär som vanligt. Som vanligt listar man inte heller medlemmar i familjen Wallenberg, Sveriges mäktigaste finansfamilj. Detta trots att man listar medlemmar i andra finansfamiljer som har sina förmögenheter i stiftelser på samma sätt som familjen Wallenberg har. Detta gäller exempelvis familjen Kamprad och familjen Uggla där Ane Mærsk McKinney Uggla är den viktigaste arvtagaren i familjen som kontrollerar världens största rederi AP Møller Mærsk.

En stor del av de rikaste svenskarna bor (i all fall är de skrivna där) i London, Schweiz eller nåt annat land där de inte behöver betala några större summor i skatt. Det gäller de flesta i familjen Kamprad, alla i familjen Rausing, Roger Akelius, Torbjörn Törnqvist, Bertil Hult, Niklas Zennström,  Frederik Paulsen, familjen Lundin med flera. Familjerna Lundberg och Persson (flitigt förekommande på listan med efternamn som Persson, Tham och Bengtsson), Olsson, Antonia Ax:son Johnson, Carl Bennet, Douglas, Melker Schörling och Rune Andersson med flera bor dock i Sverige. Alla rika är uppenbarligen inte skatteminimerare. Den ende bland de 30 rikaste som är överraskande för mig är Anders Bodin, fastighetsägare från Stockholm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements