Kakaohandlarna som tjänar pengar på barnarbete

I DN skriver man idag om att barnarbete är vanligt förekommande i kakaoodlingar i Elfenbenskusten, världens största producent av kakao. Det förekommer också i världens näst största producent Ghana.

De som tjänar de största pengarna på kakao är de stora handelsföretagen och dssutom de stora chokladtillverkarna. En del av dessa företag är bara handelsfirmor, en del förmedlar enbart kakaoaffärer utan att handla själv , andra tillhandahåller bara lager eller hamnverksamhet och andra både handlar med kakao och producerar kakaoprodukter. Några företag är större än andra.

Stora handelsföretag i branschen innefattar Cargill, ADM, Olam, Touton, Barry Callebaut, Armajaro Trading, Ecom Trading (inkl. dotterbolagen Agrocacao och Dutch Cocoa). De flesta handelsföretag av denna typ handlar också med andra råvaror och jordbruksprodukter.

Ecom Trading, hemmahörande i Schweiz, handlar med kaffe, bomull och socker och hör till de fem största företagen vad det gäller kakao, kaffe och bomullshandel. Företaget har sitt ursprung i Spanien och handel med bomull. Grundare var José Esteve som grundade företaget år 1849. Hans ättlingar äger företaget än idag. 1951 började företaget med kaffehandel och 1991 med kakaohandel.

Olam International är ett av Singapores största företag. Det startade så sent som 1989 och har idag 18 000 anställda. Vid straten hörde bolaget hemma i Nigeria och var  ägt av Kewalram Chanrai Group (KC Group), 1993 flyttade bolaget till Singapore och 2005 blev företaget börsnoterat. 2101 diskuterade företaget en fusion med det schweiziska handelsföretagt Louis Dreyfus, men den genomfördes aldrig. KC Group, som idag också är hemmahörande i Singapore äger idag cirka 20% av aktierna i företaget och företagets ledning äger 9% varav Sunny George Verghese äger 4,5%. Temasek Holdings, ett investmentbolag i Singapore äger 16%. KC Group har 12 000 anställda och ägas av familjen Chanrai. Ursprungligen grundades KC Group i Indien som ett textilhandlesföretag år 1860.

Cargill är omsättningsmässigt världens 13:e företag i storlek, men brukar inet vara med på listor då det är ett helt privatägt bolag utan börsnotering. Ägarfamiljen Cargill/MacMillan hör till de rikaste i världen.. Företaget har 142 000 anställda. Det är världens största handelsföretag och handlar med spannmål, olja, djur, kött, kakao och mycket mer. Dessutom är man uppfödare av kyckling och biffkor amt tillevrkare av djurfoder. Företaget grundades 1865 som en spannmålshandelsföretag. Spannmål är fortfarande företagets viktigaste handelsvara men man hör till de största företagen även vad det gäller handel med kakao och palmolja. Man köper mycket kakao från just Elfenbenskusten.

Världens nästa största spannmålshandlare är företaget Archer Daniel Midland (ADM) med omkring 30 000 anställda. Det är också ett av de största kakaohandelsföretagen och stort när det gäller handel med socker. Företaget startades 1902 av George A. Archer and John W. Daniels.

Armajaro Trading är ett handelsföretag som ingår i en grupp av bolag som ägs av Armajaro Holdings Ltd. Företaget är inte inblandat i produktion utan ett rent handelsföretag som är ett av de största när  det gäller handel med kakao.Man handlar också med kaffe och socker. Ägare till företagskoncernen är i praktiken ett antal fonder kontrollerade av ett företag som sköter fonderna. En stor investerare i fonderna är Anthony Ward.

Världens största chokladtillverkare är företaget Barry Callebaut med 9 000 anställda, resultatet av en fusion mellan den belgiska chokladtillverkaren Callebaut och det franska handelsföretaget Cacao Barry. Fusionen ägde rum 1996, företaget har huvudkontor i Schweiz och ägs av familjen Jacobs. Samma familj är sannolikt också de största ägarna i företaget Adecco med 33 000 anställda.. Barryy Callebaut är sannolikt världens största kakaohandelsföretag.

Touton är ett franks handelsföretag som handlar med kakao, kaffe, spannmål och vanilj. Som kakaohandlare är företaget ett av världens största med stora inköp från Elfenbenskusten och Ghana. Ägare tycks vara familjen Touton.

Några större tillverkare av choklad och därmed stora uppköpare av kakao är KraftMarsNestlé, och Hershey. Mer om det nån annan gång. De företag som säljer till konsument är dock ofta mer välkända än de stora och ofta privatägda handelsföretagen.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements