Vaktbolag som stjäl

Del 8 av 8 i serien Vaktbolagen

Vaktbolag uppfattas ju ofta som en slags privatpolis. Man blir därmed extra upprörd när det visar sig att det finns vaktbolag där vakter misshandlar och rånar folk och vaktbolag som fifflar med bokföring och skatt samt stjäl från kunder som Panaxia. Nu har ytterligare ett vaktbolag avslöjats med att stjäla. Det gäller bolaget Procura Säkerhet AB som anmälts för att ha stulit pengar från Göteborgs kommun. Bolaget har också på annat sätt misskötts och har fått sitt tillstånd indraget:

Bevaknings- och larmföretaget Procura Säkerhet har fått sitt tillstånd att bedriva bevakning indraget, tillsynsmyndigheten anser inte att företaget är tillräckligt seriöst.

Procura Säkerhet fick under hösten nya ägare. Bakom sig hade de två nya bolagsmännen Tommy Hallander och Christian Björkman konkurser av andra bevakningsföretag, som Hallanders El & Säkerhet, Halmstads Bevakning och Båstads Bevakning. Nu visar det sig att slarv med att skicka in papper och de tidigare konkurserna ställer till det för Procura Säkerhet, länsstyrelsen som utfärdar tillstånd och har tillsyn över säkerhetsföretag anser inte att de nya ägarna sköter företaget seriöst och drar in tillståndet.

Tillståndet har omfattat butikskontroll, ordningshållning, värdetransport och stationär som ronderande bevakning. Men det får inte bolaget ägna sig åt längre.

– Vårt beslut gäller omedelbart och de får inte heller gå in och använda sig av underleverantörer i bolagets namn. Fortsätter bolaget sin verksamhet är det en fråga för polis och åklagare som får utreda brott om olaglig bevakning sker, säger Annbritt Höög–Johansson, handläggare på länsstyrelsens rättsenhet som utfärdar tillstånd för bevakningsföretag.

Tommy Hallander och Christian Björkman är båda engagerade i flera företag i säkerhets- och byggbranschen. Företag där de båda sannolikt är de enda ägarna. Flera av dessa bolag har gått i konkurs som det anges i ovanstående citat. I flera av företagens styrelser sitter också Caroline Hallander och Cecilia Rebecka Nilsson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Series Navigation<< Loomis – bolaget som tjänar på konkursen i Panaxia
Advertisements

4 Replies to “Vaktbolag som stjäl”

 1. Jag får intrycket av att du är skeptisk till ”vaktbolag” stämmer det? Det verkar som du antyder att vaktbolag och de som arbetar i sådana inte är hederliga i allmänhet, att det inte är individer som gör detta utan att de gör det för att de är ”vakter” eller äger vaktbolag.

  Eller kanske är du, som jag, kritisk till att det är så lätt för kreti och pleti att starta vaktbolag och arbeta som väktare?

  1. Jag är mycket skeptiskt inställd till vaktbolag när de används för uppgifter som polisen borde sköta. Samtidigt känner jag flera som arbetar och arbetat som vakter (bland annat en bror, en syster och en svåger) och alla har varit bra människor. Det finns många uppgifter som dick måste skötas av vaktbolag/säkerhetsföretag men jag upplever att kontrollen av vilka som får starta den här typen av verksamhet är undermålig.

   1.  Det sistnämnda kan jag bara hålla med om. Staten tar alldeles för lätt på det ansvar som vaktbolag har. Jag har själv jobbat 20 år som väktare inom olika bolag och sett vad som driver dem som tjänar pengarna på dem. Det är inte i första hand att göra ett bra och hedervärt jobb utan pengar. De väktare som försöker vara hedervärda blir tyvärr inte långvariga (jag jobbade i 20 år så det säger väl lite om mig antar jag 😛 )

    1.  Det säger ju en del när en gammal rasist som du går ut med att du inte varit speciellt hederlig under dina 20 år i väktarbranschen. Tack för att du bekräftar mina fördomar. Har träffat ytterst få väktare som inte har gjort det.

Kommentarer inaktiverade.