I hela Sverige är folket positiva till varg

Varg är sen länge bofast i södra Sverige. I Bohuslän. Det sydligaste vargreviret som funnits och haft reproducerande vargar finns i södra Bohuslän, Bredfället-Svartedalen. Just nu finns där ingen varg, eller eventuellt en varg, en hona.

I norra Bohuslän på gränsen till Dalsland finns ytterligare två vargrevir (Kynnefjäll och Dals-Ed/Halden) och i Dalsland (Kroppefjäll) finns ett till. Alla ligger de i södra Sverige och utanför Bergslagen som vi i detta samanhang räknar som Mellansverige. Det är alltså fel att påstå att vargen är på väg att etablera sig i södra Sverige. Varg har etablerat sig södra Sverige för länge sen. Med vargsäkra stängsel är det dessutom inga större problem för fåruppfödningen heller.

Lika fel är det att påstå att det finns ett folkligt motstånd mot vargen. I hela Sverige, också i de län där det finns mycket varg är folkets majoritet positiva till vilda vargar i Sverige (negativa till licensjakt).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements