Svartjobb – fuskas verkligen miljarder bort?

Många unga arbetar svart. Inte för att de vill, inte för att det ger dem mer pengar. Utan för att de måste, det är enda sättet att tjäna några pengar alls, enda möjligheten att få nåt jobb. Arbetade de inte svart så hade dessa unga personer inte haft några pengar, inte kunnat försörja sig. De hade varit tvungna att leva på nån form av bidrag.

Sannolikt kostar därför många svartjobb samhället ingenting alls. För de som arbetar svart kan det kosta mycket. De har ingen som helst trygghet, ingen sjuklön, kommer de inte till jobbet får de inga pengar. De kvalificerar sig inte för a-kassa, de betalar inte in till pensionen och de har inga försäkringar mot olyckor och arbetsskador.

Många tvingas till svartjobb därför att regeringen tagit bort många vettiga möjligheter att överleva på a-kassa eller sjukkassa.  Regeringens politik har också skapat mängder med ofrivilliga företagare. Folk som försöker bedriva företag i branscher md överetablering, med för små marginaler och genom alla anbudssystem i en verklighet med ständigt sjunkande priser på det man erbjuder. Med färre regler vilket innebär ökad brottslighet. Visserligen har dessa samtidigt gynnats av Rot- och Rut-systemen. System som bidragit till minskad mängd svartjobb, men samtidigt också till ökade klyftor i samhället.

Folk, företagare, som inte kan betala ordentliga löner. Varken till sig själv eller till nån anställd. Svart lön blir då en utväg. Den ofrivillige företagaren har inte råd att betala försäkringar, har ingen ordentlig sjukkassa och ingen a-kassa. Regeringen försämringar av socialförsäkringsystemen tvingar helt enkelt fram svartjobb och fiffel med skatten. Har man ett företag går många inköp av privata saker via företaget. På det sättet minskar man skatten, men samtidigt får man också sämre lön, sämre pension och annat. Det ses nog varken som skattefusk eller svartjobb. Jag misstänker att denna typ av undanhållande av skatt ökat. Så kanske den totala mängden svarta pengar och minskad skatt på grund av skattefiffel och svartjobb är precis lika stor nu som innan Rut- och Rot.

Regeringens politik är till stor del ansvarig för många svartjobb, men samtidigt så kostar de inte det allmänna, staten, vårt gemensamma några större summor pengar genom att bidragsutbetalningar undviks. På sikt kostar dock svartjobben  och ökade klyftor sammanhållningen i samhället, folk vill inte betala skatt till en stat, ett samhälle, som inte ger nåt tillbaks. Det är delvis vad som hänt i Grekland. Tilltron till staten och samhället, blir svagare med många negativa konsekvenser. Sammanhållningen, kittet i samhället, spricker. Främst på grund av ökade klyftor och sämre trygghetssystem.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Svartjobb – fuskas verkligen miljarder bort?”

  1. Pingback: Skandal | krulli

Kommentarer inaktiverade.