Världsdemokrati

En världBoktips
En värld
Peter Singer
Thales

Världsdemokrati

Med globaliseringen blir vi allt mer integrerade vad gäller miljö, ekonomi, arbete, rättsregler, kommunikation och kunskap om alla andra av våra planetgrannar i mänskligheten. På sikt kräver det någon form av demokratisk världsregering, menar den kontroversielle kändisfilosofen Peter Singer i ”En värld – globaliseringens etik”. Det räcker inte med nationell solidaritet, vi måste utveckla en världsomspännande etik. Visst, jag instämmer.

Men att som Singer framhålla individuell välgörenhet för att utrota världsfattigdomen verkar väl naivt. Det behövs i första hand reformer för att få fattiga samhällen att fungera effektivt. Och lika naivt är det att tro att vi rent intellektuellt ska kunna resonera oss bort från nationalism och till internationalism. Behåll hellre nationellt ansvarstagande, och komplettera med en högre nivå av globalt medborgarskap. Detta är inte en av Singers bästa böcker.

Hans Norebrink

Läs mer: SR, Google, Sydsvenskan, Sandberg, Dagens bok, DN, Lyckobloggen, Knuff,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements