Sänkt skatt för rika

Medan man i USA höjer skatten för rika fortsätter den svenska regeringen sin omfördelning från fattig till rik genom att sänka skatten för höginkomsttagare:

Under 2013 blir det mer pengar över för landets löntagare, och då talar vi om dem som tjänar runt 34 500 kronor per månad som får lägre skatt.

Skälet är att brytpunkten för var du börjar betala statlig inkomstskatt höjs, och det är en tusenlapp per månad upp till 35 500 kronor. Den maximala sänkningen blir 200 kronor per månad, den får alla som tjänar minst 35 500 kronor per månad och inte gör några avdrag.

Även den övre brytpunkten höjs för verkliga höginkomsttagare. Den nya gränsen höjs med drygt 1 400 kronor i månanden till 50 400 kronor. Inkomsttagare i den här nivån får en skattesänkning på 275 kronor per månad.

Det kanske inte är så mycket, men pö om pö, lite grann i taget, flyttas pengar från fattig till rik i Sverige. Genom skattesänkningar för rika, genom avdrag för rika som exempelvis rut (diagram från Löntagarbloggen på facebook):

Intressant?
Borgarmedia: HD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Sänkt skatt för rika”

 1. Nu ska vi inte vara så dramatiska, i USA är det fortfarande värre. Och dessutom, borde inte de som faktiskt gått en utbildning och har ett stort ansvar i jobbet, tjäna mer för att kunna betala av sina studielån och tjäna in de pengar de har missat under en tex 5årig studietid? Man måste ju tjäna något på att utbilda sig! (Lärare och folk inom sjukvården borde få högre löner dock)

  1. Ja, det är värre i USA. Svaret på ditt sista resonemang i kortform är nej (har inte tid att utveckla det nu). Jag är anhängare av medborgarlön (har inte heller tid att utveckla det nu).

   1. /*hela kommentaren var ett helt obefogat påhopp med påståenden om mina åsikter som inte stämmer med verkligheten, borttaget*/#AS

   2. Huvuddelen av kostnaden för högutbildades utbildning betalas av alla skattebetalare. Det som den enskilde lånar och betalar själv är en mindere del av vad utbildningen kostar. De som inte har hög utbildning betalar alltså för att några ska få hög utbildning. Finns ingen anledning att kompensera för det. Men jag kan mycket väl tänka mig att man kan kompensera med högre lön och för att betala tillbaks till de som inte har så hög utbildning får de som har högutbildning och högre lön därmed betala mer i skatt. Det tycker jag är mer rättvist.

    Jag kan också tänka mig att de som har själsdödande, skittråkiga och/eller farliga jobb kompenseras för detta genom högre lön osv. Ett sätt att kompensera dessa personer eftersom de inte kommer att leva lika länge som andra.

 2. Att ändra brytpunkterna i ett skattesystem tycker jag inte är samma sak som att sänka skatten för de rika. Brytpunkterna ändras ju kontinuerligt och beror på tillväxt och inflation. Eller anser du att de ska vara statiska över tid?

  1. Du har en poäng. Men idag är effekten att skatten för rika minskar. Låginkomsttagare betalar ju ingen statlig skatt i allmänhet.

Kommentarer inaktiverade.