Fiskeriföretag på Falklandsöarna

Del 1 av 13 i serien Fiskerier på Falklandsöarna

På de engelsktalande Falklandsöarna, som också är en del av Strobritannien på samma sätt som Grönland är en del av Danmark, finns idag en livaktig fiskindustri och fiskeriverksamhet. Det är en förhållandevis ny utveckling och de första fiskeriföretagen dök upp i slutet på 1980-talet. Det handlar om företag som Southern Cross, RBC, Fortuna Seafood, Beauchene Fishing, Seafish, Seaview, Argos med flera.

Flera av företagen är verksamma även i andra viktiga fiskeområden i världen som nordvästra Europa, utanför Namibia, kring Antarktis och Sydgeorgien. Företagen som i huvudsak är lokalt ägda samarbetar ofta med spanska fiskeriföretag i delägda bolag. Det man huvudsakligen fiskar är bläckfisk, tandfisk (toothfish), sydlig kummel (hake), hoki (en annan art än den utanför Australien), klipptorsk (rock cod, Notothenia), röd torsk (Salilota australis), sydlig blåvitling och kingclip.

Eftersom Falklandsöarna utgör en del av Storbritannien. Företag på öarna äger fiskebåtar som fiskar i Nordvästra Europa och man har ett omfattande samarbete med spanska fiskeriföretag så skriver jag också om Faklandsöarnas fiskeriföretag på samma sät som jag skrivit om Grönlands fiskeriföretag, exempelvis Royal Greenland, Polar Seafood och andra.

Intressant?
I media om Falklandsöarna: DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, GP1, 2, Guardian1, 2, Telegraph, Baird,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series NavigationSeaview och Polar >>
Advertisements

One Reply to “Fiskeriföretag på Falklandsöarna”

Kommentarer inaktiverade.