Varför går brottsligheten ner i New York?

Det beror i alla fall inte på nolltolerans och ansvarsfulla polischefer. För att lära av New York så måste vi också vet varför brottsligheten går ner i New York. Nu är inte New York ensamt om att ha en sjunkande brottslighet. Det har hela västvärlden. Oavsett strafflängder, hur polisen arbetar, hårda lagar, liberala lagar, tillåtande attityd, förbjudande attityd osv. Sannolikt spelar alltså lagstiftning en mindre roll när det gäller brottslighetens utveckling. Helt andra saker är viktigare. En åldrande befolkning har vi i hela västvärlden. Det är en viktig orsak till att brottsligheten minskar. Äldre begår inte brott, utan den överväldigande andelen brott begås av unga män.

I New York har brottsligheten gått ner sen början av 1990-talet. En orsak anses vara att färre oönskade unga föddes när aborter blev legala i USA. 20 år senare märktes detta på brottsligheten.  Färre oönskade unga innebär bättre uppväxt för en större andel barn. Bra uppväxt motverkar brottslighet.

Medelåldern på befolkningen i staden New York har ökat med 2 år under samma tid. Enligt andra källor har den ökat mer än så, med nästan 10%. Ingen större ökning kan tyckas men det har betydelse. I många förorter har den ökat med 7 år och enligt andra källor ändå mer.

New York-bor är rikare än US-amerikaner i snitt och de tjänar mer. Det finns fler rika i New York än på de flesta ställen. Rikare människor och höginkomsttagare begår färre brott.

Dessutom har New York en klar majoritet kvinnliga invånare. Kvinnor begår inte brott i samma utsträckning som män.

Brottsligheten minskar i New York, precis som den gör i hela västvärlden. Orsakerna är sannolikt många och sambanden komplicerade. Färre unga är sannolikt den viktigaste, färre fattiga och oönskade unga en annan (ett resultat av legala aborter, preventivmedel och ändrad syn på barn), färre fattiga en tredje, större utskrivning av ångestdämpande och lugnande mediciner en annan. Hårda straff , mer poliser och nolltolerans har sannolikt mycket liten påverkan på brottslighetens nivåer. Viss lokal påverkan, viss omfördelning av brotten på brottstyp och i tid och rum kan säkert påvisas. Men i det stora hela ganska liten påverkan (om än inte obefintlig).

Just nu ökar fattigdomen och inkomstklyftorna i västvärlden. Det är faktorer som har ett bevisat samband med hög brottslighet. Om sådär 10-15 år så kan vi säkerligen se en ökad brottslighet som en följd av det.

Det finns några saker som specifikt påverkar New York. Gruppen av inflyttade vuxna med stora inkomster (finansbranschen) är större än på de flesta håll. Detta handlar om en grupp personer som inte begår brott. New York har också en stor andel unga vuxna som ägnar sig åt kultur. Också det en grupp som inte begår brott. Dessutom har det varit en utflyttning av fattiga från New York till Jersey City, Newark och andra städer i New Jersey. Fattiga begår fler brott än rika.

Utvecklingen i New York skiljer sig alltså inte speciellt mycket från utvecklingen i resten av världen och frågan är då om vi har nåt att lära av New York. New York är inte unikt. Vissa trender som finns i världen och som minskar brottsligheten är starkare i New York än på andra håll i världen. Det finns som jag ser det ytterst lite att lära av New York när det gäller brottslighetsbekämpning i Sverige. Men det är självklart att ansvarsfulla chefer, möjlighet att utkräva ansvar, samarbete och samverkan är bra grejer.

Kom samtidigt också ihåg att New York har en mordfrekvens som är 4 gånger så hög som Sverige och också betydligt högre än de svenska storstädernas. Brottsligheten i New York  och USA är mycket högre än i Sverige och svenska städer.

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Varför går brottsligheten ner i New York?”

  1. En lustig, och inte alls bekräftad, teori jag läste nyligen är att vi helt enkelt domesticerat oss själva!

    Att genom att kvinnor valt allt mindre våldsamma män har vi helt enkelt avlat bort aggressiviteten ur genpolen de senaste tusen åren. Kvinnors möjligheter till att välja har att göra med jämlikhet osv, så det ena ger det andra i en positiv spiral.

    Artikeln jämförde vanliga schimpanser med bonobo-schimpanser.
    Hittar inte originalet, men som beskrivs här fast för människor!
    http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=tame-theory-did-bonobos

Kommentarer inaktiverade.