De som hatar på nätet – högerextremister

Det så kallade näthatet är ingenting som gemene man, som vem som helst, ägnar sig åt. Det är ingenting som de flesta som är aktiva på nätet ägnar sig åt. De allra flesta skriver överhuvudtaget inte några kommentarer. Det är få personer som skriver kommentarer och det är ännu färre som skriver hatkommentarer, skickar hatmejl och bedriver hatkampanjer.  De som gör det är kanske på sin höjd 1 000 personer. Det handlar i stort sett bara om män, det handlar i stort sett bara om högerextremister. Det drabbar inte heller blint.

Deras verksamhet är jobbig, den är obehaglig, speciellt för de som drabbas och den förstör diskussion och läsande på nätet. Däremot är de inget hot mot yttrandefriheten som Elin Grelsson Almestad skriver i GP:

Jag hade fel. Hatet är ett hot mot yttrandefriheten och ingen ska behöva betala ett så högt pris för sin yrkesverksamhet. Jag är tacksam för stöttning, men önskar mig mer än så. En bred organisering, fler röster och stor uppslutning mot samhällsklimatet.

SkrivbordskrigarnaFör hade hon haft rätt så fanns det ingen yttrandefrihet innan nätet fanns. Därför har hon fel. Yttrandefriheten är idag mycket större än för 30 år sen. Just på grund av internet. Med denna utökade yttrandefrihet, lättheten för folk att nå ut, för nästan vem som helst att höras och synas har vi också fått nya problem. Hot, hat, förtal, trakasserier och sexism via nätet. Hon har däremot rätt i att vi alla måste bekämpa kränkande förtal, hot och hat på nätet. Hot, hat, kränkningar, sexism som i huvudsak utövas av högerextremister. Skrivbordskrigarna som Lisa Bjurwald kallar dem.

Listan på Sverige 100 farligaste kvinnor som högerextremister skapade på flashback lyckades de till en början inte ens fylla med namn och redan innan de kom upp till 30 hade de lagt till ett antal män bland Sverige farligaste kvinnor. Å andra sidan tycker jag att alla som finns på listan borde vars stolta. Tänk att antifeminister och högerextremister tycker att de är farliga för dem. Det är en bra sak att vara farlig för högerextremister och antifeminister.

Det går att bli av med dessa näthatare, dessa högerextrema kommentatorer. Det handlar om vilja. Genom att blockera ungefär 300 på min blogg så har jag blivit av med i stort sett alla hatfyllda kommentarer. Det innebär inte att jag inte har kommentarer från högerextremister och SD-sympatisörer. Det har jag, men det finns de som inte beter sig illa och klarar att hålla sig till mina uppsatta kommentarsregler. Vill man bli av med hatkommentarer går det. Men det kräver att man vill. Stora media på nätet uppvisar inte alltid den viljan.

Läs också: Varför kan man inte vara tvärsäker?, Näthat kan inte drabba vem som helst, Hatet på nätet – inte svårt att bli av med,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Köp Skrivbordskrigarna hos Bokus

Köp Skrivbordskrigarna hos Adlibris 

Advertisements

4 Replies to “De som hatar på nätet – högerextremister”

 1. Ja, det finns många hatare på nätet, det går inte att förneka. Då jag säkert anses tillhöra den delen av bloggosfären som för enkelhetens skull kategoriesras som ”höger” så råkar jag inte ut för många sk ”näthatare”, så jag är benägen att hålla med om att det är ”höger” -sympatisörer  som mest ägnar sig åt detta.

  Nog har jag nån enstaka kommenterare på min blogg som gärna går in på person och denna eller dessa kan inte ens med lite fantasi sägas vara vänster 🙂 Det är aldrig några hot ska jag tillägga utan mest ett utryck för den intelligens de besitter. Jag låter dem vara kvar i fälten för jag tror att de eventuella återkommande läsarna kan tänka själva.

  1. Da allra flesta människor är inte elaka och skriver inte obehagliga kommentarer. Det gäller vänstermänniskor såväl som högermänniskor (Inklusive SD-sympatisörer).

 2. Det har kostaterats att SD- politiker är de som i högst grad utsätts för hot, trakasserier, hot och skadegörelse. /*Brott mot kommentarsreglerna på flera sätt, borttaget*/ #AS
  Jag har svårt att föreställa mig att det är högerextremister som står bakom detta?

  Kan det tänkas att ett pågående medialt och socialt angrepp från media och omgivning skapar frustration och ibland hat mot en upplevd orättvisa, och nätet blir den enda tryckventilen för att orka med?
  /*brott mot kommentarsreglerna, borttaget*/ #AS

  När jag växte upp i en medelstor stad i Norge på 60-talet fanns det endast ett dussin kända aktiva Kommunister i vår stad. (ja, partiet hette så) Alla visste vilka dessa ”kommissar” var, och de fick ständigt tåla glåpord och kränkningar. Den ena familjen hade 3 pojkar i min ålder som fick utstå mycket från omgivningen. Alla 3 hamnade snett, ständiga slagsmål, småbrottslighet, inbrott och bilstölder resulterade i ungdomsvårdsskola. En skola som var jävlig på den tiden.

  Du kanske har rätt i att det mesta näthatet kommer från höger, men har du aldrig försökt se utanför dina snäva ramar och letat förklaringar? /*Brott mot kommentarsreglerna, skrik och påståenden om mig som skribenten inte vet nåt om*/ #AS

Kommentarer inaktiverade.