De som utsätts för näthatet – kvinnor, feminister och vänsterfolk

Åsa LinderborgDet är på många sätt klarlagt vilka som ägnar sig åt näthat. Det handlar om män som är högerextremister, antifeminister och rasister. Det betyder också att de som främst utsätts för näthat är kvinnor, feminister, vänsterfolk och antirasister. Värst drabbade blir kvinnor som är antirasister, feminister och vänster. Ett typexempel är Åsa Linderborg som nu skrivit om hon blivit framröstad av högerextremister till sämsta journalist:

Högerextremister är såna som bankar på Katarina Mazettis dörrar och fönster på nätterna, för att hon skrivit en krönika i ICA-Kuriren om svenskhet.

Hur går det till när en skribent plötsligt får mejlen full av hat och hemmet attackerat?

I Mazettis fall började det med att Thoralf Alfsson bloggade. Thoralf Alfsson sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna. När han bloggar klickar hela systemet i gång. Fotsoldaterna ger sig ut, på nätet och ända hem till folk.

Under nyårshelgen hade Alfsson omröstningen ”2012 års sämsta journalist”. Jag sopade hem första platsen med 38,7 procent av rösterna. Tvåa kom Expressens David Baas med 15,3 procent. Trea Oisín Cantwell, Aftonbladet. Fyra Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet. Göran Greider, knep femte plats.

Kvällspressen tog storslam.

Andra som drabbats av näthat är alltså Katarina Mazetti och många av de kvinnor som återfinns på flashbacks kvinnohatslista. Men lika lite som vem som helst ägnar sig år näthatkan inte heller vem som helst drabbas av näthat.

Näthat har drabbat också mig, men jag har gjort nåt åt det och på min blogg lyser det med sin frånvaro då jag har hårda kommentarsregler och hård moderering. 300 högerextremister har jag blockerat från att blockera och det tog bort i stort sett alla obehagliga, otrevliga och hatiska kommentarer. Det är svårare för kvinnor att bli av med skiten. De får också hatmejl, det har aldrig drabbat mig. Däremot har folk ringt på min mobil. Genom användande av Gmail är det iofs också ganska lätta att hantera genom att se till att de automatiskt hamnar i skräpmejlen.

Det vore lätt även för andra media att bli av med de vidriga kommentarerna, sexismen och trakasserierna. Det handlar bara om vilja.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “De som utsätts för näthatet – kvinnor, feminister och vänsterfolk”

Kommentarer inaktiverade.