Högerextremisterna hotar inte pressfriheten

anders-lindbergAnders Lindberg har idag skrivit en ledare i Aftonbladet om att högerextremister hotar pressfriheten:

Säkerhetspolisen brukar beskriva hot mot enskilda journalister som att de hotar personer, men inte det demokratiska systemets grundvalar.

Det är en felaktig analys. När sidor som Avpixlat samlar det anonyma näthatet i riktade kampanjer mot enskilda journalister är det pressfriheten som är under attack, inte bara personerna.

[…]

Vilka är det då som skriver, läser och kommenterar på dessa hemsidor? Ingen vet, eftersom nästan alla är anonyma.

Den så kallade serieskytten i Malmö, Peter Mangs, var en flitig deltagare på Avpixlats föregångare Politiskt Inkorrekt. Anders Behring Breivik skrev regelbundet kommentarer på den norska motsvarigheten dokument.no.

Efter terrordådet på Utøya la dokument.no ut det Breivik skrivit på sidan i en särskild fil. Syftet var att ta avstånd men det som slår en är hur lik han låter alla andra som skriver där. Samma ord, kommentarer och koder. Han är en i gänget, sticker inte ut.

Mangs och Breivik sitter i fängelse men på Avpixlat skriver tusentals andra anonyma personer. När journalister hängs ut kan inläggen få över tusen kommentarer. Diskussionerna om enskilda personer som hängs ut fortsätter också regelbundet på andra sidor.

Den som kritiskt granskar SD får numera räkna med att bli utsatt för hatkampanjer på nätet och även ibland hotad. Genom Avpixlat har SD skaffat sig förmåga till systematisk avskräckning. En politikens motsvarighet till Hells Angels klubbvästar, om du granskar SD vet du vad som väntar.

[…]

Vilka står bakom hoten mot Sigvardsson, Mazetti och Linderborg? Ingen vet.

Men en sak vet vi. När journalister inte längre vågar skriva vad de vill, eller granska vissa politiker i rädsla för repressalier öppnas dörren till ett helt annat samhälle.

Vi borde bromsa den här utvecklingen i tid.

Min uppfattning är att han har fel. Högerextremisternas näthat, hot, trakasserier och hat hotar varken pressfrihet eller yttrandefrihet. Främst av två anledningar.

Den här typen av hot får sällan journalister och skribenter att tystna. Ett bevis är att ingen tystnat i Sverige.

Det andra är att rasismen, hoten, hatet, trakasserierna på nätet osv är lätta att stoppa. Om man bara vill. Det är medias ansvar att ha den viljan.

Dessutom vet vi vilka som står bakom hoten. Indirekt är SD och deras hatfyllda politik. Mer direkt är det enskilda SD-politiker och anonyma näthatare. Men om man bara vill går de att identifiera.  Det är polisens och medias ansvar att se till att det sker.

Att hävda att högerextremisterna hotar pressfrihet och yttrandefrihet är att överdriva deras betydelse.

Läs också:

Intressant?
Media: DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Högerextremisterna hotar inte pressfriheten”

 1. Öööh, hur vet du att ingen tystnat i Sverige? Du märker ju knappast de som är tysta. Jag utgår från att det finns ganska många som drar sig för att skriva om vissa ämnen eftersom de vet hur mycket skit de då måste stå ut med.

  1. Det som uppenbarligen har fått de värsta hoten har ju inte tystnat (Åsa Linderborg, han i Sundsvall etc). Jag, som fått enstaka riktade hot, har inte tystnat, de på Expo har inte tystnat. Därmed kan man nog dra slutsatsen att det inte har nån effekt. Det kan säkert finnas nån obskyr okänd journalist nånstans som tystnat, men det är ju inte så intressant. Det är inte symptomatiskt och inte typiskt.

   1. Jag tror snarare att det är ganska många som undviker vissa områden. De undviker Palestina-konflikten för att de dränks i mail. De undviker skriva om invandring, mångkultur, osv.

    Att de stora dedikerade rösterna finns kvar är en sak, men jag tror att det finns en hel drös röster som kanske bara skulle skrivit ibland som försvunnit. En och en kanske de inte gör någon skillnad, men tillsammans blir det ganska många texter som aldrig skrivs.

    1. Du kan ha rätt. Men jag tror faktiskt inte det. Jag har ju arbetat med antirasism mer än 30 år och tycker jag borde ha märkt såna tendenser. Men vi kan tro olika.

     Intressant är att jag sällan får arga mejl när jag skriver om Israel/Palestina eller judar/antisemitism. Efter att jag blockat 300 högerextremister från att kommentera har otrevliga kommentarer på området också försvunnit. Samma resultat när det gäller kommentarer kring antirasism och liknande. Problemet verkar alltså rätt lätt att åtgärda för oss mindre kända och mindre profilerade och därmed tror jag inte på din teori.

     1. När det gäller Palestina-konflikten vet jag själv journalister som slutat skriva. Efter att också ha blivit uppringda på jobbet, hemma och fått brev skrivna till sig. Sånt går inte att blocka. Lägg till att breven också skickas till överordnade också.

      Huruvida detsamma gäller antirasism också vet jag inte.

     2. Jag har blivit uppringd på mobilen, men du har rätt i att sånt inte går att blocka. Mend et har adrig rört artiklar om Palestina eller rasism. Utan artiklar om finansvärlden och kriminella. Det har aldrig varit några allvarligare hot eller problem dock. Man måste byta nummer, se till att nån annan står för abbonnemanget osv.

Kommentarer inaktiverade.