Islamisterna i Mali behöver besegras

MaliI Mali har Frankrike länge stött en korrupt och illa omtyckt regim. I landet har det länge pågått ett uppror bland tuaregerna i norr. En rättmätig kamp utan islamistiska förtecken. En kamp som berör flera länder, Algeriet, Mali och Niger. I samband med en kupp i Mali lierade sig fler islamistiska organisationer med tuaregerna för att sedan i praktiken kidnappa deras kamp:

Mali har länge målats upp som en ”demokratiskt” föredöme i centrala Afrika. Men skenet har delvis bedragit. Trots existensen av en parlamentarisk demokrati har korruptionen och maktmissbruket varit utbrett och IMF:s ”strukturreformer” har undergrävt regimens legitimitet. Vändpunkten kom när Khaddafis välde föll samman. Flera tusen legoknektar i Khaddafis sold tog sig till norra Mali för att ansluta till de islamska grupper som funnits där under lång tid. De hade med sig tung beväpning och många fordon som sedan underlättat islamisternas rörlighet.

Situationen komplicerades dessutom av att regionens tuareger som i decennier fört en berättigad kamp för självständighet mot regimen allierade sig med de tre islamistiska grupper som agerar i norr. Mycket snabbt föll den maliska arméns enheter i norr samman och tre av fyra ”elitstyrkor” på plats hoppade av och anslöt sig till upproret. Det i sig var ett enormt fiasko för USA:s politik i landet. I fem års tid har amerikanska rådgivare utbildat Malis elittrupper. För att nu se en stor del av dem ansluta sig till regimens fiender. Vad Washington missade var att nästan alla chefer för elitstyrkorna i norr tillhörde den tuaregiska minoriteten. De anslöt sig helt enkelt till det egna folkets kamp.

Men i dag ångrar säkert ledarna för tuaregerna i MLNA (Tuaregernas befrielsefront) att de gick i allians med AQMI (al Qaida i islamska Magreb), Mujao ( Rörelsen för enhet och djihad i Västafrika) och Ansar al-din (en malisk salafistgrupp). Omedelbart efter den maliska arméns sammanbrott i norr drev de tre islamistiska grupperna bort MLNA från de erövrade städerna. MLNA som saknar religiösa förtecken passade inte in i islamisternas kalkyler.

Frankrike och andra länder har gett och ger omfattande stöd till regimen i södra Mali för att hjälpa dem besegra islamisterna i norra delen av landet. Franska trupper bidrar till krigföringen, både genom flygbombningar och operationer på marken. Detta stöd är naturligtvis inte osjälviskt och Frankrike har självklart egna intressen att bevaka i området:

François Hollandes beslut att ingripa militärt i Mali kan få långtgående konsekvenser. Det innebär att Paris knyter upp sig till en regim som ruttnat inifrån under lång tid på grund av just banden till den forna kolonialmakten och under IMF:s förödande ”strukturreformer”. Samtidigt finns det ingen öppen fientlighet i det tätbefolkade södra Mali mot den franska interventionen. Människorna där vet vad som väntar dem om islamisterna i norr skulle lyckas ta makten i landet.

I Paris agerar Hollande utefter den franska imperialismens intressen av att bevara en ”privilegierad” relation med de forna kolonierna. Av den orsaken deltar nu ”socialisten” Hollande i ”kriget mot terrorn” för att den korrupta eliten i Mali ska kunna fortsätta att härska över en befolkning som dignar under följderna av den internationella ekonomiska krisen och IMF:s nyliberala politik.

Sannolikt har fransmännens intervention i Mali stort folkligt stöd, trots att folket knappast stöder den korrupta regim som Frankrike länge backat upp. Men inte desto mindre vill nog de flesta att islamisterna besegras. Därför kan jag tyvärr och motvilligt inte se nån annan lösning än att folket (och den korrupta gamla regimen) i Mali får det stöd som behövs för att besegra islamisterna. Ett islamistiskt styre i Mali skulle vara än värre för folket än den gamla korrupta regimen. Det finns antagligen inget alternativ till en fransk inblandning för att islamisterna ska kunna besegras. Det är inte bra, inget som jag stöder, men enda alternativet som jag ser det. Därför är det heller inget jag fördömer.

Och var så säker, det kommer fler folkliga uppror och försök att ta makten från den korrupta franskstödda regimen. Det är bra om dessa uppror inte består av islamister och inte leds av religiösa fundamentalistiska muslimska organisationer.

Intressant?
Bloggat: Bilderblogg,
Borgarmedia om islamister: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SVD1, 2, 3, 4, HD1, 2, DN,  SR1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Islamisterna i Mali behöver besegras”

 1. Frankrikes, USA:s och EU:s invasion av Mali tycks hittills mest ha stärkt islamisterna:

  http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?newsId=304001
  http://www.nytimes.com/2013/01/14/world/africa/french-jets-strike-deep-inside-islamist-held-mali.html?_r=0

  Överhuvudtaget är detta krigsromantikernas dröm om ett evigt krig. Där invasionen av Libyen startade det nuvarande problemet i Mali. Där en ny invasion kommer sprida problemet vidare. Mer dödande, mer slakt, mer korrupta marionettregimer som backas upp av de nya kolonialherrarna.

  Krig utan ände.

 2. MNLA gick aldrig i allians med islamisterna. De vägrade ge den förre tuaregledaren Iyad Ag Ghaly en ledande roll vilket gjorde att han bildade en egen islamistisk milis Ansar Dine som allierad sig med AQMI och med saudiska/qatariska pengar och lösen från gisslantagning samt trafficking kunde ta över öknen från de traditionellt anti-fundamentilistiska tuaregerna (som är kvar i MNLA).
  Inte bara fransmännen utan alla stödde den korrupta regimen i Bamako även sedan det blivit uppenbart vart det hela var på väg.
  Tuaregupproret påskyndade den processen.

  Men islamisterna saknar folkligt stöd. Situationen liknar inte alls Afghanistan.

Kommentarer inaktiverade.