Fifflare i Gävle förskingrade 20 miljoner

Del 18 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Tuula Lavikkala, administratör en gymnasieskola i Gävle, misstänks för att ha förskingrat minst 16,7 miljoner kronor, enligt häktningsframställan 20 miljoner, från Gävle kommun. Siffran kan komma att öka.

Hon är sedan den 12 november 2012 också spårlöst försvunnen från sitt hem. Förskingringen har pågått under nästan fyra år och har ökat med tiden. Den upptäcktes enligt en del uppgifter av en slump:

Förskingringen upptäcktes av en slump då en betalning från kommunen, som skulle till en idrottsförening, i stället hamnade på den misstänkta kvinnans konto.

När polisanmälan gjordes hade hon inga större summor på sina konton och inga större kontantuttag hade gjorts.

Enligt polisen utredning har förskingringen ökat för varje år. Det började med 800 000 kronor 2009 – och 2012 rör det sig om minst 8,5 miljoner.

– Visst kan man spontant tycka, med hänsyn till de stora beloppen, att det är lite märkligt att man på kommunen inte uppdagat det tidigare, säger Ulf Back.

Kommunen gör nu en egen utredning för att få svar på hur den omfattande förskingringen kunde pågå i så många år utan att upptäckas.

Enligt andra uppgifter var det en alert och uppmärksam banktjänsteman som avslöjade fifflet:

52-åringen har fört över miljonerna från kommunen till egna konton. Bland annat via facket Vision där hon varit kassör.

– För att undgå att bli upptäckt har hon förfalskat kontoutdragen, säger, Erik Mäki, ordförande i Vision.

Under senaste tre åren har hon fört över 2,4 miljoner 2010, 5 miljoner 2011 och under tio månader 2012, hela 8,5 miljoner kronor, enligt åklagaren.

Överföringar har skett till sju konton.

52-åringen avslöjades av en banktjänsteman som såg att namnet på en kontohavare inte stämde med kontonumret vid en överföring på 100 000 kronor.

52-åringen gavs beskedet att hon stängts av från jobbet och kallades till ett möte, men kom aldrig. Sedan dess är hon försvunnen. Hon tros ha lämnat sin lägenhet i Gävle 12 november 2012. Hennes lägenhet hade lämnats med frukost, plånbok och mobil på köksbordet och med ytterdörren olåst.

Åklagare och försvarsadvokat i målet utgår från att Tuula Lavikkala lever samt att hon befinner sig utomlands med sin pengar och med hjälp av pengarna. Det förefaller ju också sannolikt att hon lever och dessutom lever hyfsat gott på de pengar hon stulit. Hon har häktats i sin frånvaro och är internationellt efterlyst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Fifflarna – Conny JacobssonAssarsson/Jacobsson – LP-miljonärerna >>
Advertisements