Misstänkt huvudman i blufföretagshärva frikänd

I den stora bluffhärvan kring Företagslansering i Sverige AB har en person dömts till fängelse medan två andra frikänts. Den domen är överklagad. En 36-årig man som misstänkts vara den egentlige huvudmannen bakom blufföretaget har också åtalats men frikänts:

36-åringen från Malmö stod åtalad för 21 fall av grovt bedrägeri och 19 fall av försök till grovt bedrägeri. Under 2011 lurades ett stort antal småföretagare att betala tusentals kronor till Företagslansering Sverige AB som varit registrerat i Bjuv. Företaget hotade med stämningar och anmälningar till myndigheter om småföretagarna inte betalade.

Totalt ska företaget ha skickat ut 9 500 bluffakturor och omsatte över 50 miljoner under 2011. Hundratals polisanmälde.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att en del av målsäganden i målet utsatts för grova bedrägerier och bedrägeriförsök eftersom de blivit vilseledda.

Men i andra fall anser tingsrätten inte att det varit fråga om något vilseledande utan ”bara” om påtryckningar. Och de fallen anser tingsrätten inte ska betraktas som bedrägerier eller försök till bedrägerier.

Tingsrätten underkänner dock åtalet mot 36-åringen i sin helhet. Rätten anser inte att det är bevisat att 36-åringen haft ett så stort inflytande över Företagslansering Sverige att han kan dömas för brott.

Det vanliga i såna här sammanhang är att de som står på pappret som företagens ägare och styrelsemedlemmar ofta är unga personer som fungerar som målvakter. Det är ofta svårt att visa att andra personer egentligen står bakom och det har alltså inte lyckats i den frikände 36-åringens fall. Därför är han enligt tingsrätten att betrakta som oskyldig till brott. Om det är så att 36-åringen ändå är inblandad (därmed inte sagt att han är det) är domen olycklig. Att bara döma målvakter kommer knappast att förhindra fortsatt brottslighet av denna sort.

Att kräva in obetalda skatter från ett blufföretag tycker jag inte heller verkar vara en framkomlig väg. Sannolikheten att några pengar kommer in är väl antagligen lika med noll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

 

Advertisements