Välbetalda fifflare i Telia

Gulnara Karimova

Gulnara Karimova

Telias högsta ledning har tvingats avgå efter samarbete med diktaturen i Uzbekistan. Närmare bestämt samarbete med Gulnara Karimova, diktatorns dotter. Det handlar om misstänkta mutaffärer.  Telia tillsatte en egen utredning av affärerna i Uzbekistan och utredaren Björn Riese kom fram till att företaget hanterat affärerna i Uzbekistan bristfälligt och att man haft en okritisk hållning. VD Lars Nyberg valde att avgå själv. Kvarvarande affärsområdeschef är brottsmisstänkt. Men han och andra i ledande positioner har tjänat stora pengar medan de tvivelaktiga affärerna pågått:

De kritiserade har varit högt betalda med miljonlöner och höga arvoden. De tre vd:arna under den här perioden, Anders Igel, Kim Ignatius och Lars Nyberg, har sammanlagt fått närmare 170 miljoner kronor i löner, pensioner och andra förmåner, visar DN:s granskning.

Lars Nyberg har fått totalt 118 miljoner, inräknat avgångsvederlag. För Lars Nyberg är siffran en uppskattning, eftersom 2012 års årsredovisning ännu inte är offentlig. Uppskattningen utgår från den ersättning han fick under 2011.

Styrelserna har fått sammanlagt 26 miljoner kronor i ersättning, varav 3,5 miljoner har gått till förre ordföranden Tom von Weymarn och cirka 3,3 miljoner har gått till nuvarande ordförande Anders Narvinger. Även styrelsearvodena för 2012 är en uppskattning.

Totalt för de personer som kritiserats hamnar kostnaderna för bolaget på 194 miljoner kronor.

Lars Nyberg

Lars Nyberg

En storstädning i bolaget är att vänta enligt finansmarknadsminister Peter Norman. Det återstår att se om det blir så. Hittills finns det ju inget som tyder på att storägarna, de svenska och finska staterna haft nån egentlig koll på bolaget. Frågan är om det blir nån ändring. Tillåt mig tvivla. Och under tiden har ett antal personer tjänat grova pengar, bland annat genom tvivelaktiga affärer i Uzbekistan.  Det är inte heller första gången Telia och Telias ledning är i blåsväder för affärer med diktaturer. 2010 handlade det om affärer i Vitryssland.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements