Det går att komma åt näthatet

Igår sände Uppdrag Granskning ett inslag om män som hotar kvinnor. I programmet får vi höra om kvinnor i offentligheten som har mött förlöjligande, kränkningar och rena dödshot, bara på grund av sitt kön. Inslaget visar, enligt Ung Vänster, smärtsamt tydligt att det fortfarande kan provocera att ta plats och uttrycka sig som kvinna.

– Det är bra att Svt visar upp hur män hotar kvinnor bakom kulisserna varje dag. Sverige kan inte fortsätta skryta med sin jämställdhet, utan behöver se att det personliga mer än någonsin är politiskt. Det krävs krafttag för att möta det sexualiserade våldet och politiker och makthavare måste ta sitt ansvar, säger Stefan Lindborg, ordförande för Ung Vänster.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Hatet och hoten mot kvinnor på nätet är däremot inte stort samhällsproblem. Det är ett stort problem för de som drabbas, men det är få som drabbas och få som skriver eller uttalar hot.

– Det här handlar inte om enstaka tillfällen utan är vardag för många kvinnor och tjejer. Det är samma struktur som gör att kvinnor hotas på internet som gör att kvinnor känner sig otrygga på väg hem på kvällen och som tvingar tjejer att ta en omväg i skolkorridoren för att slippa höra kommentarer om sitt utseende. Det är en vardagsrädsla som begränsar halva befolkningen, säger Felicia Ohly, ordförande för Ung Vänsters feministiska utskott.

– Vi har fem krav som regeringen kan börja jobba med direkt. Det här har pågått alldeles för länge, samtidigt som politikerna sluddrat om svensk jämställdhet. Vi är många kvinnor som lever i en annan verklighet, avslutar Felicia Ohly.

Ung Vänster kräver:

Rättsväsendet måste ta ansvar
Många kvinnor som anmäler hot behandlas illa av polis och rättsväsende. Trots att det på olika sätt går att spåra och identifiera männen läggs utredningar ner i brist på bevis. Rättsväsendet ska ta kvinnors rädsla på allvar. Vi kräver att mäns våld mot kvinnor prioriteras och att samtliga instanser inom rättsväsendet får obligatorisk utbildning i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Bryt manslojaliteten
De män och killar som skriver hatkommentarer på internet agerar inte i ett vakuum. Genom att låta sexistiska och rasistiska kommentarer passera runt fikabordet eller i omklädningsrummet legitimeras även hoten och våldet. Den som inte säger ifrån när kompisen drar våldtäktsskämt eller uttrycker sexistiska åsikter är medskyldig.

Inför feministiskt självförsvar i skolan
Feministiskt självförsvar är ett svar på det sexualiserade våldet och ger verktyg för att hantera den vardagsrädsla som kvinnor bär på. Genom självförsvaret kan kvinnor och tjejer bygga strategier för systerskap och för att hantera våldet. Ung Vänster kräver att feministiskt självförsvar inkluderas i grundskolans obligatoriska undervisning samt som en valbar kurs på gymnasiet.

Prata om det
Varannan kvinna har någon gång varit utsatt för våld av en man och en tredjedel av alla tjejer har under de senaste tre månaderna blivit utsatta för kränkande behandling. Det behövs utrymmen för unga att diskutera, lära sig om och hitta strategier mot trakasserierna. Ska vi kunna förstå det hat och de hot som sker på nätet gäller det att vi pratar om vad det faktiskt är. Ett dödshot är likafullt ett dödshot även om det sker via mail eller sociala medier. Vi kräver att frågor om våld, jämställdhet och kön ges mer utrymme i skolan.

Mer resurser till tjej- och kvinnojourerna
En stor del av ansvaret för konsekvenserna av det sexualiserade våldet bärs idag av tjej- och kvinnojourer. Deras arbete med hjälp och stöd för våldsutsatta kvinnor är ovärderligt. Stat, landsting och kommuner måste ta ett större ansvar för att långsiktigt finansiera tjej- och kvinnojourernas arbete.

Av de fem saker som Ung Vänster kräver är det inga problem med punkt ett och punkt fem. Det är självklarheter.

Punkt två däremot dumheter. Man är inte medansvarig bara för att man inte vågar tjafsa emot. Det kan ju vara att man är en blyg och försiktig man/kille som inte vill ha bråk med kompisarna. Det innebär inte att man är ansvarig för de andras handlingar. Kollektiv skuld trodde jag var något vi lämnat bakom oss. Dessutom är det mycket ovanligt att sådant som där refereras förekommer. Jag har inte under ett helt liv i manliga industriarbetarkretsar stött på något sådant (men det finns sannolikt och har säkert funnits på en del platser). Tvärtom så har våldtäktsskämt, våld mot kvinnor, sexualiserat våld och liknande fördömts mycket hårt av alla jag arbetat med eller haft som arbetskamrater. Sexism i form av objektifiering av kvinnor (bilder på nakna eller halvnakna kvinnor etc) har däremot förekommit.

Påståendet om att varannan kvinna utsatts för våld från nån man är inte sant. De flesta våldsdåd riktas mot ett fåtal kvinnor. Ofta i missbrukarkretsar. Enstaka kvinnor kan står för hundratals våldtäktsanmälningar enskilda år exempelvis. Det är okej med feministiskt självförsvar. Mest för att det bygger uppe ett självförtroende. Men nån lösning på några problem är det inte. Ett dödshot är inte heller lika allvarligt om det utförs skriftligt via mejl eller sociala medier som när det uttalas i hemmet eller på gatan. Den som tror det har en felaktig bild av vilka män det är som ägnar sig åt näthat.

Ung Vänsters förslag innebär ingenting när det gäller näthatet och deras uttalande är tyvärr fullt av floskler som i praktiken betyder noll och intet. De män som uttrycker hat på nätet är en liten grupp (kanske 1 000 personer), de är högerextremister, de är ofta socialt isolerade och har i många fall inget arbete. De kan sitta framför datorn hela dagen och enbart syssla med hat, hot och vulgariteter. De flesta av dem är inga personer som skulle kunna sätt sina hot i verket. Många vågar säkert inte ens gå ut i sin rädsla för farliga invandrare och läskiga feminister. De åtgärder Ung Vänster föreslår innebär ingenting när det gäller dessa män.

Men det är relativt enkelt att bli av med hot på nätet och slippa de flesta hatmejl. Steg ett är att använda gmail, det betyder eftersändning från sin vanliga mejladress. Gmail har det bästa spamskyddet av alla mejlprogram och mejlleverantörer jag känner till och har använt. Efter ett tag har man lyckats spammärka och banna alla som skickar hatmejl (det handlar om cirka 300 personer, kanske 500, max 1 000 personer).

Stora media kan använda sig av verktyg som underlättar moderering och spammarkering. Efter ett tag har man svartlistat de flesta näthatare och högerextrema idioter. Jag har på min egen blogg blockerat cirka 300 personer. Detta har gjort att i stort sett alla hatkommentarer försvunnit. Jag har omkring 100 ord som innebär att kommentarer automatiskt markeras som spam. Det har också underlättat.

Det är lite mer jobb på en stor mediesajt, men kan jag som är ensam kan väl en stor tidning med en stor grupp medarbetare. På facebook är det lite svårare. Där är det ju upp till de ansvariga på olika sidor att banna och blockera de användare som skriver otidigheter, uttrycker hat och hot. Men det går också att åtgärda genom aktivt arbete. Storföretag och stora medieföretag borde inte ha några problem med detta.

Som vanligt måste man vara aktiv, isolera och utesluta dessa högerextrema hatiska män från gemensamheten och samvaron. Isolera dem. Bojkotta dem. Det är få män, det går att göra. kan man inte uppföra sig kan man inte vara med i diskussionen. Medier bör också isolera och bojkotta deras legala och offentliga företrädare i form av sverigedemokrater och andra rasistiska politiker. Låt dem inte publicera debattartiklar, intervjua dem inte.

Läs också:

Näthat kan inte drabba vem som helst
Varför kan man inte vara tvärsäker?
De som hatar på nätet – högerextremister
Det som utsätts för hatet – kvinnor, feminister och vänsterfolk
Högerextremisterna hotar inte pressfriheten
Näthatarna inget nytt

Ökar våldet mot kvinnor?
Allt fler friande domar i våldtäktsmål
Ökar hatet mot feminismen?
Antalet våldtäkter ökar sannolikt inte

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Det går att komma åt näthatet”

  1. Svenska mediesiter modererar inte genom blockering av IP-nummer. Det är helt korrekt att det är få personer som står för den överväldigande majoriteten av hatet, och det skulle inte alls vara svårt att stoppa dem. Med media väljer att bara plocka bort enskilda extrema kommentarer,  men hatet får fortsätta.

    1. Precis. Men det går. Jag gör det. Det kan alla göra. Det är hur lätt som helst när man använder Disqus. Det handlar om vilja. Ska nog skriva om det framöver.

Kommentarer inaktiverade.