Vänsterns bristande stöd i arbetarklassen

Vänsterpartiet och vänstern som helhet har ett bristande stöd i arbetarklassen. Det är till stor del vänsterns eget fel. Vänstern inklusive vänsterpartiet fokuserar på frågor som har med identitet, kultur, kön och etnicitet att göra. Inte på ekonomiska frågor, klassfrågor och rättvisefrågor.

Exempelvis görs näthatet till en jättestor grej inom vänstern och av vänsterns (och andra) medelklasskribenter. Näthat är mycket jobbigt för den som drabbas, mend et är inget större samhällsproblem.

För vänsterns är invandringsfrågan fortfarande en fråga om flyktingar, men faktum är att den överlägset vanligaste typen av invandring är arbetskraftsinvandring. Det är nästan tre gånger vanligare än flyktinginvandring. Näst viktigast är anhöriginvandring och då handlar det främst om thailändska kvinnor och partners man träffat på resan i USA eller nåt annat liknande land. Arbetskraftsinvandring som den ser ut i dagens Sverige innebär lönedumpning, försämring av arbetsvillkoren för arbetare och högre arbetslöshet. Allt är saker som drabbar arbetarklassen.

När vänstern borde fokusera på pengar, pengar, pengar, rättvisa, rättvisa, rättvisa, klass, klass, klass, jämlikhet, jämlikhet, jämlikhet, fokuserar man istället på den arabiska revolutionen, jämställdhet, flyktingar, rasism, miljö, och vad man äter. Det senare är inga oviktiga frågor, men prioriteringen hos vänstern är fel. Man resonerar och agerar ofta på ett sätt som splittrar arbetarklassen. Vänsterns felaktiga prioriteringar är en del av det som lett till att sverigedemokraterna (SD) är näst största parti i arbetarklassen.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

17 Replies to “Vänsterns bristande stöd i arbetarklassen”

 1. När jag läste om vem som oftast går över till SD, så var det M-röstare. Men vad jag förstått så visar den här artikeln på, klassamhället. Det ska visas att LÖ-medlemmar är dåligt insatta och utbildade. Under en period skrev media att det var pensionärer med låg pension, som var SD röstare. Det är mycket viktigt idag att påvisa, att vissa klasser har mindre värde, än andra. Och just LO och pensionärer är värdelösa, så att de söstar SD är helt naturligt. De begriper inte bättre. En mycket otäck artikel.Men den har stöd av det korrumperade EXPO.

  1. Nej. LO-medlemmar är inte dåligt insatta eller okunniga. Att hävda det är föraktfullt. Det handlar om att LO:s medlemmar känner krisen in på bara skinnet och man vänder sig åt det håll där man tror att det finns en lösning. Rent genreelt har SD störst stöd på landsbygden, i småbrukarområden på gränsen mellan skog och jordbruksbygd där centern tidigare var störst. I dessa områden finns nedlagda industrier, utflyttade arbetare som behöver en billig bostad, kvarlämnade män osv. Det handlar inte om att folk/arbetare inte begriper. Det handlar om att vänstern inte kan erbjuda ett alternativ. SD framstår som mer trovärdiga helt enkelt.

   1. Du har så rätt i det du skriver. Man behöver inte vara drabbad själv, men ser andra drabbade. jag har hört många vänsteranhängare som säger att de ska rösta på SD p g a alla neddragningar förutom i invandringen, Jag ser dem inte som rasister, den beteckningen som alla får som vill begränsa invndring.

 2. +1 Svensson

  Jag kommer till samma slutsats som dig, det nya (s) har ju sprungit ifrån sina väljare med nya ”mjukare” frågor i jakten på nya väljare .

  Vilken knegare är intresserad av crossdressande HBTQ-personer och extrema feministiska utspel? Det fungerar säkert hemma på kammaren bland politiska ”spjutspetstänkande” politikerämnen som sitter & teoretiserar/problematiserar  ”icke-frågor” dagarna i ända.

  Knegaren vill ha stålars och fixa sin vardag/uppehälle, samt att det ska vara rättvist och bra för alla andra rättskaffens medborgare som själva bidrar efter förmåga..

  Keep it simple…  http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle

  Men så länge vi har en (växande) politikerkader som främst arbetar för sitt eget skrå så lär det nog ta tid att vända skutan…

 3. Man skulle ju kunna tänka sig att vänsterns felaktiga inriktning just är ett resultat av dess bristande förankring i arbetarklassen. De frågor du tar som exempel vittnar mer om att de som bestämmer vänsterns politiska agenda gör sina bedömningar utifrån en individuellt baserad moralism och attityd. De ser sin klassförankring som en fråga om attityd snarare än plats i produktionsprocessen, vilket förklarar varför man inriktar sig på samvetsfrågor med positiv eller negativ värdeladdning.

  1. Ja, det är ju en dubbel process. Det ena genererar det andra och medför en nedåtgående spiral. VBi får vänstermänniskor som påpekar problemet är ofta medelålders eller äldre män med arbetarbakgrund/som är arbetare och får naturligtvis föga förståelse från den vänster som idag domineras av unga kvinnor. Inget kontisgt med det. Som medleålders män uppfattas vi med rätta som en del av gamla maktstrukturer inom vänstern och därmed så måste vår makt förstås minskas. Det kan man göra genom att inte ta våra farhågor på allvar. Inget i detta är konstigt, men det skapar ett underlag för SD.

   1.  Det finns väl få grupper som sliter på arbetsmarknaden som just unga kvinnor. Vikarier på dagis, vårdhem, butiker m.m. m.m. Faktum är väl att nästan hela den yngre generation som du upplever vara de drivande inom identitetspolitiken består av bemanningsanställda, utbytbara timmisar och arbetslösa.

    De om några skulle verkligen behöva en politik för arbetare. Problemet är väl att facken tyvärr har varit svaga i att kämpa för dessa grupper, samtidigt som det kan vara svårt att engagera sig fackligt när man arbetar på flera olika arbetsplatser i olika branscher.

    1. Pådyvla inte mig uppfattningar som jag inte gett urtryck för. Jag arbetade i många år på bageri, det handlar inte de unga kvinnor jag arbetade med där. Jag var också yngre själv på den tiden.

     De drivande inom vänstern/feministiska grupper har i allmänhet aldrig satt sin fot på den typ av arbetsplats du beskriver. Jag tror mig kunna uttala detta ganska tvärsäkert efter ett 40-årigt aktiv liv i nom vänstern på en rad olika sätt.

     Om det du skriver i ditt andra stycke är vi förstås helt överens.

 4. Bra, intressant inlägg. Nej felet är inte de ”mjukare” frågorna – hbtq, miljö, mm – i sig, som T_M antyder. Utan perspektivet! T ex – ”invandrardebatten” är egentligen en fråga om klass. Det är inte gästforskare från Tyskland eller USA som rasisterna hetsar mot, utan oftast invandrare från lägre klasser.
  Problemet med enfrågerörelser – som miljö, feminism, flyktingar – är inte frågorna i sig. De är mycket viktiga. Men de behöver ses i ett övergripande ideologiskt perspektiv – kampen för en generell jämlik människosyn, kapitalismens makt, hindren för reell demokrati.

 5. Den vänster som bildades andra halvan av 60-talet är definitivt småborgerlig till sin karaktär, och har obetydligt arbetarklasstöd. Industriarbetarklassen har dessutom halverats sen dess. Folkkampanjen mot kärnkraft ledde in stora delar av vänstern i rent reaktionära fållor, som slutade i miljöpartiets rent arbetarfientliga politik; avreglerandet och sabotaget mot progressiva socialdemokratiska insatser och samtidigt ökat konsumtionsskattetryck mot befolkningen. Socialdemokraternas kritiklösa accepterande av allians med ett rent fientligt parti som tilläts sätta agendan under Mona Sahlin har blivit extremt dyrt inte bara för arbetarna utan också för SAP´s egen regeringspersonal som berövas löner och arbetsuppgifter när de förlorar val. Det kostar på att kasta loss från sitt förflutna med en kombination av försämringar och irrelevanta frågor som sin plan.

  SD har blivit av de större partierna på arbetsplatser som känner av lönekonkurrens från invandrad arbetskraft. De drömmer om det förlorade (s)-paradiset från 1965.  De kommer inte att kunna återupprätta det, men det finns väldigt många fler som längtar dit, så just detta parti, bildat av rasister, har goda tillväxtmöjligheter. Ett Sverige där etnicitet är viktigaste konfliktgrunden, och man måste tänka sig för innan man ger sig ut för att handla mjölk är en sorglig utveckling som redan existerar här och var.

  Om det som var vänstern ska ha någon som helst chans att ens vinna folks öra, måste den sluta ta folkfientliga ståndpunkter i energi- och kommunikationsfrågor. Vidare saknas det bostäder, som bara kan byggas om tillverkningspriset är i paritet med vad folk tjänar, det innebär att en del av invandrarna måste bygga hus åt sig själva antingen för lönen man får som pressbyråförsäljare eller mot förmånen att själva bo i dem, och att staten måste sluta hindra bostadsbyggandet med skatter och avgifter. Bostäder, priser, löner, skatter, och vad man får för skatten är de stora frågorna, och verkligheten har trängd ut fantasiprojekt där någon annan ska betala, så en återgång till verklighetsbaserad politik där skenlösningen ”skattehöjningar åt andra, service åt mig”, inte längre är fundament vore en bra idé. Som en variation till decennier av tagelskjorta.

  1. Min uppfattning är att du har fel på i stort sett varje punkt. Invandring, bostadspolitik, om vänstern på 1970-talet, energifrågan, socialdemokraterna osv. Men detta är inte platsen för alla de debatterna. Jag har skrivit många inlägg i de frågorna. Diskussionen får tas där.

   1. Det är just denna din uppfattning, som du säkert delar med resterna av rörelsen som är orsaken, till er kräftgång. Inget att göra, kanske.

     1. Det är helt ok att du inte vill diskutera off topic. Jag borde ha avstått från att svara.

 6. Håller er till saken och kommentarsreglerna. Långa politiska utläggningar om alternativa politiska program, med slagsida åt SD-vänliga åsikter, får ni skriva nån annan stans än i mitt kommentarsfält. Man behöver inte hålla med mig, men det går inte att diskutera alla frågor här.  Skriv gärna varför min analys inte stämmer eller varför den stämmer, men kom inte med enorma analyser som tar upp allt från kärnkraft till bostadsbrist. http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

Kommentarer inaktiverade.