Det intoleranta Norge

Del 1 av 2 i serien Intolerans i Norden

Intolerans i Norden

Norge är ett trevligt land, norrmän är trevliga (med undantag av de fulla norrmän som periodvis förpestar Strömstad och ibland också en del andra småorter i Bohuslän). Samtidigt så är Norge nerlusat med rasister. Rasister som ofta tar sitt avstamp i den norska nationalism som också riktas mot de forna överherrarna i Danmark och Sverige. Förvånansvärt nog mest mot Sverige, trots att det var under den svenska tiden som Norge till slut kunde göra sig fria från den flera hundra år långa dansktiden. Anledningen till detta är sannolikt att Sverige i  modern tid varit det framgångsrikaste och mest välmående nordiska landet. Med undantag av den senaste årtiondena, efter att Norge hitta olja. Något som norrmännen i sin nationalistiska självgodhet också är noga med att påpeka.

Den vanliga norska skriftspråket, bokmål, är danska. De flesta östliga dialekterna är egentligen danska (bokmål) dialekter och de skiljer sig mycket lite från de dialekter som talas på andra sidan gränsen i Sverige, i landskap som Bohuslän, Dalsland och Värmland.

Avstampet i den norska nationalismen är problematisk, inte med nödvändighet felaktig, men den blir väldigt fel när den leder till resonemang som liknar det som främlingsfientliga hemsidor och bloggar brukar producera och den blir väldigt konstig när man anklagar Sverige för att skapa mer rasism än Norge och Danmark just för att Sverige är mindre nationalistiskt.

I Norge har rasistiska och främlingsfientliga krafter suttit i parlamentet oavbrutet sen 1981. I Sverige har motsvarande parti suttit i parlamentet sen valet 2010. I stortingsvalet 2009 fick de norska rasisterna i Fremskrittspartiet 22,9%. I riksdagsvalet 2010 fick de svenska rasisterna i Sverigedemokraterna 5,7%. Främlingsfientligheten och rasismen har ett betydligt starkare och djupare fäste i Norge än i Sverige. Den har ett djupare fäste och är delvis baserad på traditionell norsk ”lusekofte-nationalism”.

Basen för rasismen i Norge återfinns också i det faktum att landet har en större andel småbönder, småföretagare och småborgare än Sverige. Det är alltid i dessa grupper rasismen och fascistiska eller högerpopulistiska partier har sitt starka fäste. Det gäller i Norge såväl som i Sverige.

Samtidigt är det också så att den svenska rasismen delvis närs av en dröm om folkhemmet. En gemensam välfärdsstat för alla som bor i landet. Hos olika människor ser denna dröm olika ut och det är inte oproblematiskt (se hur Sverige behandlat romer och samer även i modern tid), men den bygger trots allt i grunden på alla människors lika värde.

I Norge närs rasismen delvis av en bild av den unika norska kulturen, en kultur som på ett avgörande sätt skiljer sig från invandrares (inklusive svenskars) och från den forna överhetens danska kultur. En del i detta var att skapa ett nytt ”norskt” skriftspråk, nynorsk, med bas i olika västnorska dialekter där den norska som talades innan danskan helt tog över till viss del överlevt. Den norska främlingsfientligheten och rasismen har dessutom i praktiken ett stort stöd i ledande medier och bland samhällets toppar. Detta delvis i motsats till situationen i Sverige.

Delar av den norska vänstern tycker dessutom de varit bättre på att bekämpa högerextremister än vad svenska vänstern varit. Konstigt då att högerextremister och rasister är så mycket starkare i Norge än i Sverige. Tyvärr är det nog så att den norska vänstern misslyckats än mer kapitalt än den svenska. Man tycks till och med övertagit en del av högerextremisternas/fascisternas/rasisternas resonemang. Precis på samma sätt som skett i Danmark. Sen kanske vi ska påminna om att Norge är det enda nordiska land som ”skapat” en rasistisk och fascistisk massmördare. För Breivik är utan tvekan en produkt av den norska kulturen och det norska debattklimatet.

Martin Aagård kritiserade den norska invandrings- och kulturdebatten i en ironisk och raljant artikel avsedd att provocera. Norrmännen hakade på, men diskuterade inte de problem med rasism och främlingsfientlighet vi har i Norden, utan istället de problem som svenskar har med Norge. Kvardröjande lillebrorskomplex? Kanske det faktum att en stor del av norsk arbetarklass i framförallt Oslo är svenskar och svensktalande spelar roll för den norska medielitens reaktioner. Servicepersonalen och deras landsmän ska hålla käften, tömma soporna och servera.

Intressant?
Läs mer: Klassekampen, HD, AB1, 2, 3TV2Norge1, 2, BT1, 2VG, AP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationIntoleranta Finland >>
Advertisements

9 Replies to “Det intoleranta Norge”

 1. Og ja, enda en sak. Norska dialekter springer inte als ut ur Dansk, hvor har du kildene dine fra? Tar du dem rett ut av løse luften?
  Det er bokmål/riksmål som springer ut av dansk, da adelen i Norge taleda dansk.

  1. Inte de talade i Vestlandet och i norr.. Men bokmål är danska och det är helt solklart att de dialekter som tals kring Oslo är danska. Vilket är det enda jag hävdat.

   Precis på samma sätt som de dialekter som talas i norra Bohuslän står närmare norska än svenska och i södra Bohuslän närmare nordjysk än svenska.

   1. ”Men bokmål är danska och det är helt solklart att de dialekter som tals kring Oslo är danska.” – Nei, de er ikke danske, de er koinéspråk, med røtter i både dansk såvel som norsk dagligtale. Forøvrig er det ikke bare i vest og i nord dialektene er uten dansk innflytelse – største parten av Østlandet (geografisk) snakker dialekter som ikke er basert på bokmål.

    1. Jaja. Det är dansk. Spelar ingen roll vad du som norrman säger. Du vill bara inte erkänna att det är danska.

     Den dialekt de talar på min hemö, i Sverige, är också danska, låter i stort sett som nordjysk och i Vendsyssel förstår de också Rörö-mål hur enkelt som helst.

     Havet var förenande förr. Därför är dialekterna runt Skagerak släkt med varandra och lika varandra. Att det huvudsakliga norska skriftspråket är baserat på danska innebär att också det norska talspråket blivit i huvudsak danska.

     Precis som i Sverige, där talar vi alla huvudsakligen svenska idag även om dialekterna på Västkusten egentligen är norska/danska och i Skåne danska (själländska).

     1. /*Påståenden om mig, borttaget*/ #AS
      Bokmål har derimot røtter i dansk. Skriftmålet er drimot nesten identisk.

      Den lange kommentaren kan umulig ha brutt mot mange regler, da jeg hverken omtalte deg, svensker eller noen andre ved ufine navn. Jeg kalte deg kanskje uvitende, men det må du tåle om du kommer med lignende betegnelser på andre. Mitt innlegg besvarte din kritikk punktvis, og holdt seg til kontekst. Men det er klart det er vanskelig å diskutere med en som sletter motargumenter han ikke vil besvare.

      /*Faktapåståenden utan källa, borttaget*/ #AS

     2. Du håller dig inte till ämnet. Och bryter mot mina kommentarsregler

      Vi har olika uppfattning om de östnorska talspråksdialekternas ursprung.

      Låt oss nöja oss med det.

    2. Jag har förtydligat lite vad jag menar. Att jag menar att östnorska dialekter egentligen bara är danska. Dvs härstammar från danska. Att bokmål är danska är vi ju överens om.

Kommentarer inaktiverade.