Hästköttsaffären: Vad är problemen?

HästarDet är uppenbart att alla de olika leden i hästköttsaffären har köpt det som varit billigast för att på så sätt kunna tjäna mer pengar. Och billigast har hästkött från Rumänien och produkter av det samma varit. Problemet i detta sammanhang är att det i innehållsförteckningar inte tagits upp att det är hästkött utan halvfabrikaten och färdigprodukterna har sålts som nötkött och som produkter med nötkött i. Nåt fel hästkött eller åsnekött som mat är det ju inte.

Det andra problemet i sammanhanget är Rumäniens politik mot fattiga som inneburit att de fått slakta av många av sina hästar då det är förbud mot häst/åsna och vagn på många vägar. Det har inneburit sämre möjligheter för fattiga att leva och verka i Rumänien. Fattiga rumäners problem har sedan vänts till vinster för maffialiknande gäng i Rumänien och storföretag i livsmedelsbranschen. Jag har inte nåt problem med att äta hästkött, oavsett om det kommer från vildhästar eller slaktade gamla arbetshästar eller ridhästar. Men jag har problem att äta kött som en lång rad mer eller mindre ljusskygga företag och grupperingar tjänat ohemult mycket (för mycket) pengar på. Jag har problem med att äta kött som är en produkt av ett land orättfärdiga politik.

Hela hästköttsaffären visar också hur djupt problematisk livsmedelsproduktionen är. Det finns i slutändan ingen möjlighet för konsumenten att veta varifrån en produkt eller ett livsmedel egentligen kommer. Eller ens vad produkten faktiskt innehåller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements