Ät mer hästkött!

HästOch mindre importerat nötkött. Självklart ska det vara hästkött från hästar som levt i Sverige och inte importerat hästkött som i storföretagens färdigmat. Storföretag som dessutom låtsas som om det handlar om nötkött. Det finns gott om svenskt hästkött att tillgå. Egentligen, men det används inte. Varje år beräknar Hästnäringens nationella stiftelse (HNS) att det dör mellan 18 000 och 23 000 hästar. Av dessa vet man var mellan 9 000 och 15 000 tar vägen.

År 2011 slaktades 4 300 hästar legalt vid svenska slakterier och blev livsmedel. Dessutom utfärdades 1 122 tillstånd av länsstyrelser begrava döda hästar. 6 000 hästar  avlivades för att bli biomassa som uppblandat med träflis eldades upp i värmeverket i Karlstad. Ytterligare 1 600-1 700 hästar kremerades. Totalt 13 000 hästar. Det kostar mycket pengar för en hästägare att kremera  (15 000 kr) eller låta sin häst slaktas för att eldas upp (6 000 kr).

Vart resten av hästarna tog vägen, dvs nånstans mellan 3 000 och 10 000 hästar tog vägen är det ingen som vet. Det finns inga ansökningar om transporter till utlandet för slakt och förekomsten av illegalt slaktade djur och illegalt sålt kött i Sverige är okänd. Man kan får dubbelt så mycket betalt för en häst om man låter slakta den i Danmark, tre gånger så mycket om man slaktar den i Belgien och 4 gånger så mycket om man slaktar den i Italien. I Sverige är slaktvärdet enligt uppgifter i media 2 000 kr. Det finns alltså för en hästägare stor anledning att sälja sin häst till slakt i annat land.

Utifrån dessa uppgifter är det helt klart att det finns tillgång på relativt billigt kött på hemmaplan, men att det inte tas tillvara. Så låt oss äta mer hästkött, lokalt producerat hästkött:

Häst har jag dock egentligen inget emot. Jag har njutit alldeles utmärkt stek av traktens kuse hos grannarna på Gotland och lägger gärna några skivor Gustafskorv, gjord av häst, på mitt Vikabröd, vilket för övrigt är en svårslagen kombination från södra Dalarna.

Enligt min mening borde vi äta mer av detta fyrfotadjur och inte mindre. Vi har i dag fler hästar än kor i landet och av de tusentals hästar som dör varje år är det bara en mindre del som används till mat. Resten grävs ned eller eldas upp.

[…]

Hästköttet, som påminner om nöt, är mört, magert och smakrikt. I exempelvis Frankrike och Belgien är det ett eftertraktat köttslag, och där finns restauranger som enbart serverar häst utan att på något vis hymla med detta.

Och ett djur som åtminstone i Sverige vanligtvis motioneras och pysslas om under sin levnad borde man väl som köttätare med ganska gott samvete kunna lägga på tallriken.

I vårt land är efterfrågan dock ännu ytterst liten. Det handlar mest om det välkända pålägget hamburgerkött, som av hävd görs av hästkött. Råvaran till exempelvis Pärssons storsäljare är dock inte svensk utan importeras från Sydamerika.

Läs också: Hästköttsaffären: Vad är problemen?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Ät mer hästkött!”

  1. Hemköp i Bredäng har så gott som alltid hästentrecote och hästbiff.
    Billigt och gott.
    Rolf I.

  2. Pingback: Fiskfusk | Njord

Kommentarer inaktiverade.