Grekiska arbetare övertar driften av fabrik

Vio.Me

På en fabrik i Grekland har arbetarna återstartat produktionen under arbetarkontroll. Den svåra situationen för arbetare i landet med en arbetslöshet som närmar sig 30% och löner som närmar sig noll har fått arbetarna på fabriken Vio.me i Thessaloniki att ta kontroll över produktionen:

With unemployment climbing to 30%, workers’ income reaching zero, sick and tired of big words, promises and more taxes, unpaid since May 2011 and currently withholding their labour, with the factory abandoned by the employers, the workers of Vio.Me. by decision of their general assembly declare their determination not to fall prey to a condition of perpetual unemployment, but instead to struggle to take the factory in their own hands and operate it themselves.

Through a formal proposal dating from October 2011 they have been claiming the establishment of a workers’ cooperative under full workers’ control, demanding legal recognition for their own workers’ cooperative, as well as for all the others to follow.

At the same time they have been demanding the money required to put the factory in operation, money that in any case belongs to them, as they are the ones who produce the wealth of society. The plan that was drawn up met with the indifference of the state and of trade union bureaucracies. But it was received with great enthusiasm by the world of the social movements, which, through the creation of the Open Initiative of Solidarity in Thessaloniki and afterwards with similar initiatives in many other cities, have been struggling for the past 6 months to spread the message of Vio.Me across society.

I Sverige uppmanar Syndikalisterna (SAC) till stöd för arbetarna på Vio.me.

“De 40 arbetarna pa Vio.Me. och hundratals sympatisörer har upplevt tre oförglomliga dagar, som dock är början på en lång och svår väg. Nu mer än någonsin måste vi stå enade och starka, redo att bygga en ny värld baserad på solidaritet, rättvisa och självförvaltning.”

Så skriver metallarbetarna på sin hemsida den tolfte februari.

SAC delar deras vision om ekonomisk demokrati och uppmanar till stöd for det modiga initiativet att ta över fabriksdriften.

Alla bidrag är välkomna och sätts in på konto 809923-6. Märk inbetalningen ”ESE”.

Svensson/Motkraft

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements