Svenska föräldrar litar på sin barn – även på internet

Det finns en skillnad när det gäller barn och banruppfostran mellan Sverige (och sannolikt de andra nordiska länderna också) och många andra länder i Europa. Vi litar på våra barn och uppfostrar genom samtal istället för kontroll. Det är bra och ger säkerligen mer självständiga individer. Samma inställning gäller angående vår inställning till barn och internet.  I Sverige är det få som använder filter som är tänkta att blockera sidor med våld och porr när barnen surfar:

I Sverige är det ovanligt att föräldrarna använder sig av tekniska lösningar för att styra sina barns användning av internet. Bara 16 procent av de svenska barnen uppger att deras föräldrar blockerar eller filtrerar vissa webbsidor med så kallade barnlås eller liknande.

Det är ett av resultaten en mycket omfattande EU-undersökning med intervjuer utförda i 26 000 hem, 1 000 i varje EU-land med en förälder och ett barn i varje fall.

– Filter och liknande är vanligast i Storbritannien och Irland där hälften av föräldrarna använder det, berättar Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid högskolan i Gävle.

Han konstaterar att svenska föräldrar i större grad släpper barnen fria, och att det troligen beror på en annan tradition med större tillit. Svenska föräldrar tror mer på samtal.

– Även i Sydeuropa och USA brukar föräldrar vilja kontrollera sina barn mer än här.

Av tidigare delstudier vet man dock att svenska barn inte blir mer skrämda eller råkar mer illa ut på nätet än barn i andra delar av Europa.

– Till exempel ger nätet inte svenska barn mardrömmar i större utsträckning, säger Olle Findahl.

Oavsett om man använder kontroll eller lita på sina barn och samtalar så är utsattheten på nätet densamma. Risken att hamna på sidor som barnen upplever är obehagliga är densamma. Det handlar främst om porrsidor och sidor med våld. I tonåren slå slutar barnen gradvis att tycka porrsidor är jobbiga och istället börjar man oroa sig för trakasserier och mobbning på nätet. Risken att råka ut för nåt riktigt obehagligt, att bli kontaktad av en pedofil etc är lika liten i Sverige som i andra länder. Filter och surfbegränsningar funkar inte bättre än att ha en sansad relation med sina barn. Av andra skäl är det då naturligtvis bättre att samtala med sin barn, att ha en bra relation, istället för att kontrollera och begränsa.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements