Bra om fängelsestraff försvinner

Fängelse är en värdelös form av straff om vi tänker oss att vi inte vill att dömda brottslingar ska begå brott igen. Trots det finns det anledning att ha det kvar för allvarliga brott. För mindre allvarliga brott är fängelse i praktiken meningslöst och dessutom onödigt dyrt för samhället. Att bli dömd till villkorligt, fotboja, samhällstjänst och liknande är bättre.

Med hög arbetslöshet och FAS-3 finns det dock allt mindre plats på olika arbetsplatser för att göra samhällstjänst så Kriminalvården har fått problem att placera folk. Alltså återstår fotboja och villkorligt straff för lindriga brott. Det finns ingen anledning till att folk som begått småbrott ska behöva sitta i fängelse.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements