Straffrabatt för vittnande kriminella?

Införs så kallade kronvittnen (att man får lägre straff om man samarbetar med polisen) misstänker jag att det kan innebära en ökad korruption bland poliser, åklagare, domare och nämndemän. Anledningen till misstankarna är att rättsväsendet kommer att användas av de kriminella som en del i interna strider. I det läget kan det bli mer intressant att mer direkt påverka personer som är inblandade i rättsprocessen. Det sannolika är också att vi regelbundet kommer att få falska vittnesmål i samband med rättegångar mot medlemmar i kriminella nätverk och gäng. Målvakter (personer som tar på sig brotten) kommer att bli dömda istället för de riktiga brottslingarna. Sanningen kommer att bli lidande. Personer kommer att bli felaktigt och oskyldigt dömda.

Samtidigt så kommer det sannolikt att ha marginell effekt på de kriminella gängen och nätverken. Danmarks polis har eventuellt varit framgångsrikare i kampen mot gängen, men mindre brottslighet är det ju inte i Danmark än i Sverige så den framgången är nog rätt så begränsad och rätt så betydelselös. Det huvudsakliga resultatet av kronvittnen blir därmed sannolikt minskad rättssäkerhet och en eventuellt ökad korruption. Justitieminister Beatrice Ask är ute och cyklar. Igen.

Organiserad brottslighet står för en mycket liten del av brottsligheten i Sverige, den är alltså inte nåt jätteproblem även om problemet sannolikt är växande. Det har dock hittills inte visat sig vara så svårt att döma många för brott, ofta olika typer av ekonomiska brott. Våldsbrott har ibland visat sig vara svårare att döma för då ingen vill vittna. Men det är inte skäl nog för kronvittnen och det vore ju inte bra om det satt en mängd felaktigt utpekade och dömda i våra fängelser, oavsett om de är gängmedlemmar eller inte.

Göteborgspolisen har dessutom flera gånger fått gängmedlemmar eller före detta gängmedlemmar att vittna mot de gamla vännerna så den saken är också möjlig utan att försämra rättssäkerheten genom att införa kronvittnen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Straffrabatt för vittnande kriminella?”

  1. Det som behövs i nytt straff-tänkande är att en dom räknas till nästa dom, alltså att varje dom adderas till nästa dom. På det sättet tror jag att samhället sollar bort en del av vaneförbrytarna och avskäcker andra. För det är väl det som är tanken?

Kommentarer inaktiverade.